Le réconfort de printemps, il y a de l’ail nouveau dedans
par Darya
Je pense avoir déjà évoqué ma passion pour les œufs sur ces pages (illustration ici, ici et ici). En fait, je suis obsédée par les œufs. Il y a ceux qui aiment le chocolat, le caviar, et qui sont prêts à faire des kilomètres pour le meilleur Paris-Brest du pays. Moi, c’est l’œuf. Si je m’écoutais, je ne mangerais que ça. Mais j’ai de la chance, le Grand déteste les œufs. Il a les œufs en horreur. L’œuf et lui, c’est le divorce consommé. Les jours où j’ai envie d’une bonne omelette avec une petite salade, je regrette ce petit détail qui nous sépare aussi radicalement, mais d’autres jours, je me dis que c’est pour le mieux, car j’évite ainsi l’œuf-verdose , et chaque fois que je mange un œuf, j’en profite et je savoure… en solitaire.
Samedi, les premiers aulx nouveaux sont arrivés sur les étals du marché. J’ai acheté trois petites têtes d’ail nouveau, à la tige ferme et odorante. L’ail nouveau est une chose merveilleuse, malheureusement, il ne se conserve pas éternellement, je dirais même qu’il ne faut pas dépasser une semaine, en le plaçant dans le bac à légumes du réfrigérateur (c’est un primeur après tout). Alors quand on en achète, on en rôtit, on en confit, et on en soupe (ou on le congèle, mais c’est dommage). J’ai découvert l’ail nouveau par hasard, lorsque le Grand, envoyé au marché acheter une tête d’ail, est rentré avec une botte de cinq têtes d’ail nouveau et une question : « pourquoi était-ce si cher ? » (ma réponse : « tu t’es fait avoir par le maraîcher »). Je devais donc utiliser au plus vite cinq têtes d’ail, et j’en ai immédiatement fait un velouté. Plus tard, j’ai préparé une soupe à l’ail nouveau, au safran et au vin blanc, trouvée dans Plenty de Yotam Ottolenghi. J’ai pour projet d’essayer le Tourin blanchi, une spécialité périgourdine à base d’ail nouveau et d’œuf. L’ail nouveau a un goût plus doux et délicat que l’ail séché traditionnel, il n’a pas besoin d’être dégermé (il n’a pas encore de germe), et il est donc plus digeste.
J’en viens donc à mon « [petit] déjeuner pour températures froides de début de printemps ». Il s’agit d’un bouillon de volaille maison, aromatisé à la sauge et à l’ail nouveau, parsemé de persil frais et agrémenté d’une tranche de pain de la veille, d’œuf poché et d’un peu de parmesan. Vous me direz que je ne suis pas difficile, mais je peux vous avouer que, malgré ma solitude, j’ai savouré ce déjeuner délicieux. Délicatement parfumé. Léger mais réconfortant. Parfait.
Ingrédients (pour une personne, aka, moi-même). La recette est inspirée d’une recette d’Alice Waters, trouvée dans The Art of Simple Food.
– 250 ml de bouillon de volaille ou de légumes (fait maison)
– Une feuille ou deux de sauge (je n’avais pas de sauge fraîche, j’ai donc utilisé la sauge séchée du jardin de mes parents), facultatif
– 2-3 petites gousses d’ail nouveau, pelées et coupées en tranches fines (si vous utilisez de l’ail séché, ôtez d’abord le germe et diminuez les quantités, il est plus fort en goût)
– Une poignée de persil plat, finement haché
– Une tranche de pain de la veille (la tranche doit être légèrement plus petite que votre bol)
– 1 c. à soupe d’huile d’olive
– Du sel, du poivre
– 1 œuf
– Un peu de vinaigre blanc pour le pochage
– 1 c. à soupe bombée de parmesan fraîchement râpé (facultatif)
Recette
– Dans un bol, poser le morceau de pain et verser l’huile d’olive dessus en filet.
– Commencer par faire pocher l’œuf. Casser l’œuf dans un petit récipient en veillant à maintenir le jaune intact. Dans une casserole, porter de l’eau à ébullition, ajouter une cuiller à café (environ) de vinaigre, et créer un tourbillon d’eau avec une cuiller. Verser l’œuf dans l’eau, couvrir et laisser pocher 2 minutes à feu doux (pour un œuf poché, il faut généralement compter 3 minutes, mais ici l’œuf finira de pocher dans le bouillon). Avec une écumoire, sortir l’œuf et l’égoutter sur une feuille de papier absorbant. Puis poser l’œuf sur le morceau de pain et parsemer de parmesan (si souhaité). Parsemer généreusement de persil haché. Poivrer.
– Préparer le bouillon. Dans une petite casserole, verser le bouillon et la sauge (si souhaité). Dès que l’eau frémit, ôter la sauge (qui peut prendre un goût amer si on la cuit trop longtemps, surtout si la sauge est fraîche). Dès que l’eau bout, ajouter un peu de sel et l’ail tranché. Cuire cinq minutes à frémissements. Verser le bouillon chaud dans le bol, sur le pain, l’œuf et les garnitures.
– S’extasier.
Bon appétit !
The English speaking corner
Springtime comfort: Green garlic broth for a cold day
I think I have already mentioned my passion for eggs (here, here, and here). Some people like chocolate, or caviar, and some are ready to travel across the country for the best Paris-Brest (Some choux-pastry lovers out there might want to check out this place on their next trip to Paris). Well, I guess it is easy to make me happy, since my obsession is eggs. Fortunately, P. hates eggs. He abhors eggs. Eggs and P. are at war. And a violent war it is. When I crave a nice omelet with a salad, I regret that such a small detail sets us so radically apart (just kidding), but when I come to think of it, I think it is for the best: thanks to P., I avoid egg-erdose, and this way, I will never get sick of eggs, and when I do eat eggs (which happens nonetheless quite often), I always enjoy and savor them… albeit on my own.
On Saturday, the first spring green garlic appeared at the market. Spring garlic is a wonderful thing, unfortunately, it doesn’t keep for very long (I would say, up to a week in the crisper box of the refrigerator). So when you get your hands on green garlic, you roast, you preserve, you freeze (a pity), and you make soup. I discovered green garlic by chance a couple of years ago, when I sent P. to the market to get one head of garlic, and he returned with five heads of green garlic, and a question: « why was it so expensive? » (I answered: « the grocer tricked you into getting the more expensive ingredient »). I had no idea how to use up five heads of garlic in less than a week, and that is when I discovered fresh garlic soups. I started with a delicious cream of garlic soup. Then, more recently, I tried out Ottolenghi’s garlic soup with safran and white wine (from Plenty), and I am planning on trying out the Tourin blanchi from Périgord some time soon. Fresh green garlic is milder and more delicate than the traditional dried garlic, it needn’t be « de-germed » (it doesn’t have a germ yet), which makes it easier to digest. Which brings me to my « early spring comforting lunch [or breakfast] broth ». It is a home-made chicken broth, flavored with sage, sprinkled with parsley, and poured over a piece of bread, a poached egg, and a little parmesan cheese. You might think I am easily satisfied if such a simple lunch (or breakfast) can make me happy, but, despite my solitude, I relished this simple meal. Delicately garlicky. Light and yet comforting. Perfect.
Ingredients (serves my one and only self). The recipe is inspired by an Alice Waters recipe in The Art of Simple Food.
– 1 cup (250 ml) home-made chicken or vegetable broth
– Sage, a leaf or two (I used my parents’ garden dried sage), optional
– 2-3 spring garlic cloves, peeled and thinly sliced (if using regular garlic, use less and remove the germ)
– A generous handful chopped parsley
– 1 Tbsp olive oil
– 1 piece yesterday’s bread (it should fit inside the bowl you will be serving the broth in)
– Salt and pepper
– 1 egg
– 1 tsp vinegar, for poaching
– 1 heaping Tbsp freshly grated parmesan (optional)
Recipe
– Place the stale bread in a bowl and drizzle with olive oil.
– Start by poaching the egg. Break the egg in a small bowl, keeping the yolk intact. Bring a pot of water to the boil, add a teaspoon of vinegar, create a swirl of water with a spoon, add the egg, cover and poach for 2 minutes on low heat (I usually poach eggs for 3 minutes, but the egg will finish poaching in the hot broth). Remove using a slotted spoon, and pat dry with a kitchen towel. Place the egg on the piece of bread, sprinkle with pepper, parmesan and a generous amount of chopped fresh parsley.
– Prepare the broth. Place the broth and sage in a small pan. Bring to the simmer and remove the sage. Bring to the boil and add the garlic and a little salt. Simmer for five minutes. Pour the broth, along with the garlic, over the bread-eggs-parmesan-and-parsley.
– Smile.
Bon appétit!
I adore home made chicken broth, poached eggs AND garlic. This is all my comforts on one dish, thanks for the recipe!
I am happy you like it! You could use regular garlic (put a bit less), but it is so much better with fresh spring garlic, it just melts in the mouth! And I agree, it is very comforting!
yum..i love how just simple this is..and green garlic sounds so good…lovely post..sarah
Thank you, Sarah!
Wow, this looks so simple and good and yummy your love off egg is so infectious that I’m inspired to consider giving poaching eggs a try despite my fear of messing it up. Is it me or is the garlic missing in the English version of ingredients?
My mistake! Just made the correction. Thank you for bringing it to my attention. I really hope you give poaching eggs a try, it requires some practise, but is not difficult! And so satisfying when it turns out well!
beautiful! I love the Art of Simple Food – both the book – and the reality. Lovely post.
Thank you, Lindy.
The art of simple food, quel joli titre ! A midi on a mangé une couronne de riz: un reste de riz, de la sauce tomates et des oeufs brouillées aux herbes au milieu. Rien de compliqué un régal comme ton oeuf à l’ail nouveau !
Il me plaît bien ton déjeuner de restes améliorés ; simple et bon, que demander de plus ?
J’adore ta cuisine, Darya ! Je m’inviterais bien chez toi quand je manque d’inspiration pour faire à manger ! J’avais aussi remarqué ces belles tiges d’ail frais au marché et chez le primeur, mais je n’ai pas pensé à chercher qu’en faire ni par conséquent à en acheter. Cette fois je saurai : ta recette est tout simplement parfaite, tout ce que j’aime (sauf la mouillette de pain : je ne comprendrai jamais comment on peut aimer le pain tout imbibé de liquide, et pareil pour la brioche ou les croissants que mon ogre trempe dans son café le matin…) !
Coucou Helena ! Merci pour ton commentaire, je suis heureuse que mes recettes te parlent !
Je te comprends pour la « mouillette », moi non plus je ne comprends pas les gens qui trempent tout dans leur café le matin ! Ici en revanche je trouve ça délicieux ! Mais tu peux toujours avoir un morceau de pain grillé à portée de main, et savourer ta soupe sans « pain mou » !
This soup shares some of the same qualities as the one I posted today. Light broth with the egg delicacy. 🙂
What I like is how different the two are! Eggs and soups are just so versatile!
Ohhhh à essayer sans modération tant c’est un joli petit déj. et j’aime aussi beaucoup les oeufs. Je prendrai un bouillon de légumes étant végétarienne mais j’adore les oeufs. Et comme ceux-ci je n’ai jamais mangé avant…
Merci pour ton commentaire Diane ! C’est vraiment réconfortant quand il fait froid. Et si tu n’as pas d’ail frais, c’est bon avec de l’ail « normal » aussi. Bises
– Very creative, and truly a dish of comfort. Fresh new garlic? Yum!
– Have you seen the movie Forrest Gump, where character Bubba talks about the many ways his favorite shrimps can be made? Like Bubba for shrimps, mine is eggs! Yes, we have same passion and obsession about eggs! 😀 ))) Couple of my dishes schedule for posting have to do with eggs! 😉
Thank you, Fae! I have seen the movie, but I have a very bad memory for movies, and do not remember the scene! 🙂
Aren’t eggs the most wonderful, versatile thing on earth? I recently tried an omelet from my Persian cookbook, with turmeric and Mazafati dates, it was amazing, and so unexpected! I cannot wait to see your egg-posts! Thank you for stopping by! 🙂
That looks simply marvelous and like ideal, nutritious ‘cold’ food too.
– Your post has just reminded me of a sort of acquacotta that I used to make about ten years where I often included a slice of thick rustic brown bread lightly toasted dry and a poached egg on top. And I’ve just lied to ‘gwynnem’ on her post about broth and eggs – don’t tell her! Shall have to make my version again, even though it takes over an hour.
– Delicious post! You know, wild garlic used to grow, only in one bend, of the babbling brook that ran through the farm. Used to love their flowers. Have never tasted it.
I have never seen wild garlic, and wonder whether I would know how to recognize it! When I was working in Iraq, the fields in spring were covered with wild chives and their beautiful purple flowers, we used to just tear them up and it them, or gather them and keep them in the refrigerator at home for our meals. Quite a wonderful memory.
Your acquacotta sounds interesting, I hope you post it some day!
This sound wonderful Darya! Sometimes a light simple soup is the best kind on a cold day. I love the egg on top –yum!
Thank you, Anne.
Oh wow, that does look quite yummy and comforting! I too would have to enjoy that on my own. Merci Darya!
Well, I cannot just deprive myself because somebody else doesn’t like eggs! 🙂 But I might serve it to guests for brunch some day!
I am so looking forward to the (fleeting, yes) green garlic season. I love eggs in soup. And, isn’t that the most wonderful cookbook?
It is! I love the simplicity, and all of the recipes I have tried so far were quite successful! The only thing is A. Waters suggests the addition of egg as an option… I think it is the most important ingredient!
Yum! Darya – this looks absolutely delicious! I would never have thought to serve an egg over soup with bread in this way – pure genius! It looks like the perfect spring brunch meal. Lovely post! xo
Thank you Lindsay! Did you check out the link for the best Paris-Brest in Paris? It is not an obligation, but definitely a delicious thing you might enjoy during your stay. 🙂
That looks simple and delicious. I love eggs too. I’ll be making this dish soon. Thanks for writing about spring garlic! Where I grew up we have a garlic festival every year. I love garlic almost as much as eggs!
How nice! In a nearby village called Arleux, there is a « Smoked garlic festival » every August. And then in September, all the markets in the area sell bunches of beautiful smoked garlic. I love that a whole festival can be organized around one thing!
Je ne connaissais pas l’ail nouveau, merci pour la découverte!
Avec plaisir ! Je trouve le goût plus subtil et moins fort, et il ne laisse pas d’arrière-goût. J’en profite à fond quand c’est la saison !
Génial! j’espère qu’il y a en Espagne 🙂
Ça fait bon petit plat réconfortant de montagne 😀 Idéal avec ces températures!
So simple and good! I love eggs too. What a nice way to experience wild garlic.
Thanks, Darya! This was delicious. I still need to work on my egg poaching skills, but otherwise beautiful.
Thanks, Aaron. I am glad you liked it. Poaching requires a bit of practise, my poached eggs aren’t perfect every single time, but even when they don’t look great, they still taste wonderful, which is what matters!
mon Dieu quel plat simple et sûrement succulent pour mes papilles !!! 😉
J’ai aussi testé celle-ci, à la faveur de mon premier marché « printanier » de l’année… Et c’est une super découverte, la soupe est très parfumée tout en restant légère, et j’ai même été complimentée sur mon bel œuf poché par mon homme (un peu moins concernant mon haleine, mais c’est une autre histoire ^^). J’ai même réitéré l’expérience en me risquant à mettre une tranche de pain au fond, mais ce n’est décidément pas mon truc… Par contre, comme je n’avais plus de persil, la deuxième fois j’ai utilisé de la roquette hachée, et ça fonctionne plutôt bien aussi !
J’imagine ça très bien avec de la roquette ! Les œufs et la roquette, a « match made in heaven » comme on dit. Avec des épinards aussi ça doit être pas mal 🙂
Certes ! J’essaierai à la prochaine occasion. Et merci pour l’expression 😉
This looks fantastique!! How can anyone hate eggs?? Eggs have been my only consistently favorite food my entire life. I can eat them every day, for any meal!! I love to poach an egg over sauteed swiss chard and prosciutto for a yummy brunch. Mmmmm. This broth-and-egg thing looks really delicious…
Thank you, Yuliya! I also could eat them everyday! Swiss chard and prosciutto sounds like a fantastic combination for poached eggs, I will make sure to try it out some time!
I see you found my pirozhki post – told you I love eggs! 🙂 Merci beaucoup for following!