Soupons de fraises
par Darya
Il y a quelques semaines, je dînai avec une copine gourmande près de la Gare du Nord. À l’heure du dessert, j’optai pour une soupe de fraises, dont les premières faisaient alors de timides apparitions sur les étals des maraîchers, et après un long et fastidieux hiver, j’accueillis avec joie l’idée d’un dessert léger et de saison.
Cela fait donc des semaines que je rêve de cette soupe de fraises. Des fraises parfaitement sucrées, quelques morceaux flottant dans une crème onctueuse mais pas écœurante, délicatement parfumée de menthe fraîche ciselée, agrémentée d’une cuiller de crème fouettée et arrosée de quelques gouttes de vinaigre balsamique ; une soupe de fraises paradisiaque. Trois kilos de fraises et de nombreuses tartes, compotes et salades plus tard, je me suis enfin décidée à faire cette soupe. Et j’ai bien fait d’attendre un peu, car cette semaine, j’ai pu profiter des premières fraises locales : les fraises de Phalempin, produites et distribuées dans un périmètre de 50 kilomètres autour de Lille. Cueillies à point, à la fois fermes, juteuses et parfumées, elles font la fierté de la région : à raison.
J’ai donc préparé un sirop à base d’eau et de sucre, j’y ai fait infuser de la menthe ciselée. Pendant que le sirop refroidissait, j’ai fouetté un peu de crème liquide, je l’ai mélangée délicatement à du mascarpone vanillé et légèrement sucré. J’ai mixé mes fraises en ajoutant un peu de sirop. J’ai réfrigéré le tout. Au moment de servir, quelques fraises détaillées en quartiers sont venues agrémenter le tout. J’ai fait l’impasse sur le vinaigre balsamique, cette soupe n’en avait pas besoin. Elle fut dévorée instantanément.
Ingrédients
La soupe de fraises (pour deux petits bols)
– 250 grammes de fraises, lavées, équeutées et coupées en quartiers (+ quelques fraises détaillées en quartiers pour ajouter à la soupe au moment de servir)
– 85 ml. d’eau
– 50 gr. de sucre de canne blond
– 4 grandes feuilles de menthe fraîche, lavées et ciselées (+ quelques petites feuilles pour la décoration finale, facultatif)
Pour la crème fouettée (il vous en restera certainement, mais elle se conserve au réfrigérateur un jour ou deux), recette tirée du lire de Béatrice Peltre, La Tartine Gourmande, Recipes for an Inspired Life.
– 120 gr. de mascarpone
– 1/4 de gousse de vanille, fendue en deux, les graines prélevées
– 2 c. à soupe de sucre de canne blond
– 50 ml. de crème liquide bien froide
Recette
– Verser l’eau, le sucre et la menthe ciselée dans une petite casserole. Porter à frémissements sur feu moyen-doux et mélanger jusqu’à ce que le sucre soit dissous. Ôter du feu et laisser infuser et tiédir.
– Pendant que le sirop tiédit, préparer la crème fouettée au mascarpone. Dans bol de taille moyenne, mélanger le mascarpone avec le sucre et les graines de vanille, jusqu’à obtenir une crème onctueuse et homogène. Dans un autre bol, verser la crème liquide bien froide. La fouetter à l’aide d’un fouet électrique jusqu’à ce qu’elle forme des pics mous. Incorporer délicatement la crème fouettée au mascarpone vanillé et laisser reposer au réfrigérateur (cette crème se conserve un jour ou deux au réfrigérateur et est délicieuse avec n’importe quels fruits d’été).
– Finir de préparer la soupe de fraises. Placer les quartiers de fraises dans un blender. Ajouter une cuiller à soupe de sirop. Mixer. Continuer d’ajouter du sirop une cuiller à la fois, jusqu’à obtenir la consistance souhaitée ; je voulais une soupe onctueuse et non trop liquide, j’ai donc ajouté environ 4-5 c. à soupe de sirop en tout (je n’ai pas tout utilisé). Mixer puis verser la soupe dans deux bols et les placer au réfrigérateur.
– Au moment de servir, sortir les bols de soupe du réfrigérateur. Ajouter quelques quartiers de fraises fraîches. Parsemer de quelques feuilles de menthe fraîche (ciselées si elles sont grandes). Ajouter une grosse cuiller à soupe de crème de mascarpone à chaque bol de soupe. Servir !
Bon appétit !
The English-speaking corner
Strawberry soup
A few weeks ago, I was dining with a friend near the Gare du Nord in Paris. When the time to order dessert came, I chose a strawberry soup. The first strawberries were at that time only just appearing at the market, and after a long and dull winter, I was happy at the idea of a light, fresh, and seasonal dessert.
I have been dreaming of this soup ever since. Perfectly sweet strawberries, blended into a smooth, creamy soup, delicately perfumed with chiseled mint leaves, and finished off with a few pieces of fresh strawberries, a dollop of soft whipped cream and a few drops of balsamic vinegar; it was truly a heavenly soup. After using up about six pounds of strawberries these past couple of weeks in pies, compotes, and salads, I finally made up my mind to make a strawberry soup. And it turned out it was a good thing that I waited, because this week, at last, local strawberries made their appearance at the market: the fraise de Phalempin (Phalempin strawberry) is a strawberry which is only grown and sold within a 50 kilometer (30 mile) perimeter around Phalempin, a small town near Lille. No wonder I had never heard of it before moving here! These strawberries were perfectly ripe, firm, and yet juicy and full of flavor, they are the pride of the region ; and rightly so.
So I prepared a simple syrup, flavored with fresh mint. While the syrup was cooling, I whipped some cream and folded it delicately into a mixture of mascarpone, vanilla, and sugar. I blended the strawberries whith a little of the infused syrup. I chilled the soup and the cream. When the time to serve came, I chopped up some fresh strawberries and added them to the soup. I decided not to use balsamic vinegar this time, and I don’t think it was necessary; the soup was devoured within seconds.
Ingredients
For the soup (yields two small bowls)
– 250 grams strawberries (8.8 oz), washed, hulled, and quartered (+ set aside about 3 strawberries for serving)
– 85 ml (1/3 cup) water
– 50 gr (1/4 cup) sugar
– 4 large mint leaves, washed and chopped (+ set aside some smaller leaves)
For the mascarpone cream (there will be leftovers), recipe from La Tartine Gourmande, Recipes for an Inspired Life, by Beatrice Peltre
– 120 gr (4.2 oz) mascarpone
– 1/4 of a vanilla bean, beans scraped into the mascarpone
– 2 Tbsp sugar
– 50 ml (1/4 cup) cold, whole cream
Recipe
– In a small pot, put the water, sugar, and mint leaves. Bring to a simmer over medium-low heat and stir until the sugar has melted. Set aside to cool.
-While the syrup is cooling, prepare the mascarpone cream. In a medium-sized bowl, mix the mascarpone with the sugar and vanilla seeds, until you obtain a smooth cream. In another bowl, using an electric whisk, beat the cream until it forms soft peaks. Gently fold the whipped cream into the mascarpone cream, and place in the refrigerator (the cream will keep for a day or two, and it is delicious with any summer fruit).
– Finish the soup. Place the strawberries in a blender. Add on tablespoon of the cool syrup. Blend. Continue adding the syrup, one tablespoon at a time, until the soup reaches the desired consistency; I didn’t want a thin soup, so I added only about 4-5 tablespoons (I did not use up all the syrup). Mix again, then pour the soup into two bowls, and refrigerate.
– Just before serving, add some quartered, fresh strawberries to the soup. Sprinkle with some extra mint leaves, if wished. Add a heaping tablespoon of the mascarpone cream to the soup. Enjoy!
Bon appétit!
Alors, est-ce que tu as reproduit le même goût ?
Oui, à peu près ! La texture était la même, et ma crème au mascarpone était même meilleure (à mon goût) ! 🙂
Look delicious Darya, I can imagine the sweet scent, your local strawberries sound wonderful. I’m moving into strawberry glut phase so will certainly try this, with wild mint Mentha aquatica. Thanks!
Thank you, Tracy! It was delicious! Your wild mint sounds intriguing, does it taste like regular mint? I hope you enjoy this soup if you decide to give it a try, it is so refreshing!
It’s similar, but has a milder flavour. it is very invasive in the wet areas of the garden, so always try to use some, ideal with strawberry soup I think!
Your soup sounds like a very refreshing and delicious end to a meal.
Yes, it is both! It is also very good on its own, without the mascarpone cream.
It sounds like it would be.
What a beautiful dessert! I love strawberry season. 🙂
Yes! So do I! They were late in arriving, but now that we have local strawberries, we will be able to eat them until the end of July!
They are coming up in our garden now and they are so sweet!
What a lovely idea for a summertime dessert! Absolutely beautiful – I can almost taste it! I love that you were inspired by a dessert you had at the Gare du Nord – I love taking inspiration from dishes I have tried at restaurants. I hope you’re doing well and having a lovely summer! 🙂
Thank you, Lindsay! It was a surprisingly delicious dessert, and I thought « how difficult can it be to reproduce at home, after all, it is just blended strawberries? » And it turned out to be quick, easy, and most importantly, really good! I am well, writing away as much as I can. Hope you are well too, and enjoying the beautiful California summer!
je me laisserais bien tenter ! 😉
🙂
Strawberries and mascarpone–what could be bad? I am not, usually, a fan of fruit soups. They all seem too thin and I always feel like I’m trying too hard to convince myself that I’m really enjoying something when, in reality, I’m not. This, however, looks and sounds delicious! We’re just getting great strawberries here now, so this may go on the menu. Ken
Well, I think the key to a good fruit soup is ripeness and sweetness. Otherwise, you definitely risk ending up with something boring and disappointing. Adding the liquid a tablespoon at a time allows you to choose which consistency you prefer, and the mascarpone cream adds, well… creaminess (and who doesn’t like that?)
Yum, yum! Is it like eating a smoothie with a spoon though? I have a feeling that unless the people you serve this to are foodies they will just call it a smoothie and wonder why they’re eating it for dessert. I have a particular person in mind, thus the irritation in my tone.
What a tricky question! 🙂 I guess if you served it in a glass it would become a smoothie, but if I wanted a smoothie, I would just blend the strawberries with yoghurt, other fruit, and perhaps a sweetener. I wouldn’t bother making a syrup, nor whipping up an elegant mascarpone cream (which I think justifies serving it as a dessert, not a smoothie)! I guess what does matter most is that it tastes good!
Wow that looks delicious. One of my absolute favorite scents is the smell of strawberries simmering with sugar. The mint and mascarpone elevate it to heavenly status. Thanks for sharing. I’m going to make this!
Thank you!
Totally my kind of dessert, Darya. Bien fait! 🙂
Merci, Francesca!
Un véritable plaisir gustatif ! servie bien fraîche après un bon repas c’est le bonheur !! c’est top ! Bisous
Oui, un petit plus léger et délicieux à la fin d’un repas !
Bonne journée !
That looks amazing! Oh my goodness! I love strawberrys and this looks perfect! 🙂
Thank you!
Next time I’m at the market I will be picking up strawberries to make this! Looks not only delicious but so beautiful. Thanks! 🙂
Thank you! I hope you like it if you do try it out!
Voilà une recette que je n’ai pas encore testée avec des fraises , ça ne saurait tarder 🙂
Merci
Merci d’être passée ! Si tu l’essaies, je serais ravie que tu me dises ce que tu en as pensé !
Quel magnifique soupons! J’adore les recettes comme ça: simple (afin qu’on peu bien identifier les ingredients) mais avec raffinesse. Merci pour l’inspiration!
Merci ! C’est vrai que quand le produit est bon, on a moins envie de le transformer, cette soupe est donc idéale, on profite du goût de la fraise mûre comme ça !
L’association des saveurs me plaît !Un dessert à garder dans ses favoris!
🙂
L’association est certes classique, mais avec de bonnes fraises bien parfumées, on n’a pas besoin de plus, c’est un vrai bonheur ! 🙂
That looks great Darya. Just the sort of dessert I go for!
Thank you, Phil!
Ça a l’air délicieux ! Pile poil pour les jours de bonne chaleur 🙂 a essayer !
Quelle belle invitation à la gourmandise ! Moi aussi j’ai acheté des fraises la semaine dernière, c’était une production régionale, peut-être même ces fameuses fraises de Phalempin ! En tous cas elles étaient énormes, juteuses à souhait et sucrées juste comme il faut. Quel bonheur pour moi qui me suis interdit d’en manger pendant 2 ans à cause d’une subite allergie !
L’association fraises-menthe est inédite pour moi, mais comme je fais confiance à ton bon goût, j’essaierais volontiers cette recette simple mais raffinée.
Au fait, je me suis lancée, j’ai fait mon premier clafoutis – à la rhubarbe, of course – cette semaine : un régal ; je trouve la vergeoise blonde vraiment appropriée !
Helena
Je suis contente que ton allergie soit passée ! C’est mystérieux ces choses, ça va, ça vient… Et quoi de mieux que de bonnes fraises bien mûres pour fêter ça ! (j’en ai racheté au marché ce matin)
La menthe fraîche et la fraise vont parfaitement ensemble, par une journée ensoleillée, c’est une association parfaite ! J’espère qu’elle te plaira si tu décides de l’essayer.
Quant à la vergeoise dans le clafoutis je suis bien d’accord, ça marche super bien ! 🙂
Bon weekend !
Oh Darya! How great that looks! I just love strawberries and could just imagine what this must taste like… Heaven!
Thank you!
Bon, j’ai un peu forcé sur la fraise en déco….j’avoue….mais on s’est régalés!…MrD te remercie!…et moi aussi…
Oh mais qu’elle a l’air délicieuse ta soupe de fraises, ça me donne envie d’en refaire… ma cure ne fait que commencer !
Quelle merveille ! 🙂