Salade de haricots blancs {thon, céleri et kumquats confits}
par Darya
La semaine dernière, nous nous sommes retrouvés entre amis à l’improviste. Chacun de nous devait apporter quelque chose à manger, et je venais de préparer une grande quantité de haricots blancs, alors en deux temps, trois mouvements, j’ai préparé une salade. Il me restait un peu de céleri et de pois chiches cuits, je les ai jetés dans le saladier. Il me restait un petit blanc de poulet ; je l’ai poêlé, déchiqueté en petits morceaux, et ajouté à ma salade. J’ai mis une poignée de ceci, une poignée de cela, à vrai dire, je ne sais plus trop ce que j’ai mis ; peut-être des raisins secs ; certainement des oignons rouges. Mais voilà, j’avais envie d’un petit quelque chose de spécial. Et je me suis rappelée du bocal de kumquats confits au sel que j’avais préparé quelques semaines auparavant. Et cette salade improvisée en dix minutes s’est avérée vraiment bonne. En tout cas, il n’y a pas eu de restes ; je trouve que c’est plutôt bon signe.
J’ai eu envie de refaire quelque chose de similaire aujourd’hui, même si le côté improvisé était absent, car l’idée a eu le temps de mûrir dans ma tête depuis cette soirée. J’ai remplacé le poulet par du thon, car il se marie à merveille avec les haricots blancs et le céleri. Nous ne consommons du thon (blanc) qu’à de très rares occasions ces jours-ci, alors quand nous décidons d’en manger, nous choisissons un thon d’excellente qualité. J’ai également augmenté la quantité de kumquats utilisés, afin de profiter pleinement de leur saveur acidulée. D’ailleurs, autant vous le dire tout de suite, ces kumquats sont une véritable réussite. Je ne regrette qu’une chose, c’est de n’avoir préparé qu’un seul bocal ; car celui-ci sera vite fini. Ce qui me console, c’est qu’on trouve encore de beaux citrons sur les étals, je ferai donc des citrons confits avant la fin de la saison. Que dire de plus ? La texture crémeuse des haricots blancs, le croquant du céleri, l’acidité des agrumes, tout cela nous donne une salade très parfumée, consistante, et idéale pour un repas de midi ensoleillé, un bento au bureau, ou un dîner improvisé ou un repas d’été al fresco.
Ingrédients (pour 3-4 personnes)
– 280 gr. de haricots blancs secs (j’ai utilisé des lingots locaux, un véritable délice)
– 2 branches de céleri, coupées en petits morceaux
– 1 petit oignon rouge, finement émincé
– 100 gr. de thon émietté (environ 1 petite boîte), au naturel ou à l’huile d’olive
– 6 à 10 kumquats confits au sel (alternativement, on peut utiliser du citron confit, environ 1/2 devrait suffire)
– Une grosse poignée de persil plat
– 2 branches d’aneth
– Jus d’un demi citron
– 3-4 c. à soupe d’huile d’olive (j’ai utilisé l’huile du thon)
– Sel et poivre fraîchement moulu
Recette
– La veille, rincer les haricots (il y avait de la terre et des petites bestioles vivantes dans les miens) et les verser dans un grand bol. Couvrir largement d’eau. Laisser reposer toute la nuit.
– Le lendemain, égoutter les haricots et les rincer de nouveau. Les placer dans une grande casserole et couvrir largement d’eau froide. Porter à ébullition, puis réduire le feu et laisser frémir les haricots jusqu’à ce qu’ils soient bien cuits, mais encore fermes (ils ne doivent pas se défaire). Écumer si besoin. Saler environ 5 à 10 minutes avant la fin de cuisson. Le temps de cuisson peut varier de 30 minutes à une heure ou même plus, selon l’âge des haricots, la dureté de l’eau, etc. Plus les haricots sont jeunes, plus ils cuisent vite ; c’est pourquoi il faut commencer à tester la cuisson régulièrement après 25 minutes de cuisson. Les miens ont cuit à peine 30 minutes. Égoutter les haricots, les verser dans un grand saladier, et laisser refroidir.
– Pendant ce temps, émincer l’oignon, couper le céleri en morceaux, laver, sécher et hacher les herbes et préparer les kumquats. Pour cela, bien rincer les kumquats pour les débarrasser de leur sel, puis les couper en deux. À l’aide d’une petite cuiller, retirer la pulpe et les pépins. On ne conserve que la peau. Émincer finement la peau des kumquats. Ajouter tous ces ingrédients aux haricots refroidis, en conservant un peu d’herbes fraîches pour décorer la salade au moment de servir.
– Préparer l’assaisonnement : dans un petit bol, mettre un peu de sel et de poivre, ajouter le jus de citron, puis l’huile d’olive, et fouetter jusqu’à ce que se forme un mélange homogène. Goûter et ajuster si besoin. Verser l’assaisonnement sur la salade et bien mélanger. Laisser reposer la salade au réfrigérateur jusqu’au moment de servir. Décorer chaque assiette de quelques herbes fraîches. [La salade se conserve aisément quelques jours au réfrigérateur dans un récipient hermétique].
Bon appétit!
The English-speaking corner
White bean salad with tuna, celery, and preserved kumquats
Last week, P. and I were invited to an improvised party so see a couple of friends who had just arrived for the weekend. Everybody was asked to bring a little something to eat, and I had just made a large pot of white beans, so I improvised a white bean salad. I threw in some celery and some leftover chickpeas. I had one chicken breast left, so I quickly pan-fried it, shredded it, and added it to the salad. I also added a little bit of this, and a little bit of that; probably some raisins; certainly some red onion. I don’t quite remember the details. I did want this salad to be a little bit special, so I decided it was time to open the jar of preserved kumquats I made a few weeks ago. And this improvised salad turned out really well. At least there were no leftovers; I take that as a good sign.
I knew I wanted to share something similar with you on the blog, so I thought about this salad all week, and here is what I came up with. I replaced the chicken with tuna, because tuna, white beans and celery are just perfect together. We never eat fresh tuna, and hardly ever eat canned or jarred tuna nowadays, so when we do, we get the best possible quality. One small jar is expensive, but it is worth it. I also increased the amount of kumquats, as I was a bit shy the first time I made the salad. And let me tell you now before I forget, these kumquats are a real success. I have only one regret, that is to have made only one jar, as it will soon be eaten. What comforts me is that we can still get beautiful lemons, so I will make lots of preserved lemons before the season is over. What more can I say about this salad? The creamy texture of the beans (I used a local variety called lingots which is nice and buttery), the crunchy celery, the slight tanginess of the kumquats, all of these ingredients yield a flavorful, light, and yet satisfying salad which is ideal for sunny days, as a lunch or an al fresco dinner. It is also perfect to take to work, and to bring to a potluck.
Ingredients (serves 3 or 4)
– 280 gr. (about 10 oz) dry white beans; I used local lingots, which are absolutely fantastic, but any small-ish variety would work well
– 2 celery stalks, chopped
– 1 small red onion, finely minced
– 100 gr. (3.5 oz) excellent quality tuna, flaked (about 1 small can); use tuna in water or olive oil
– 6 to 10 preserved kumquats (one could use preserved lemons too, I think half a preserved lemon should be enough)
– A large handful of flat-leaf parsley
– 2 sprigs dill
– Juice of half a lemon
– 2-4 Tbsp olive oil (I used the oil from the tuna)
– Salt and freshly ground pepper
Recipe
– The day before, rinse the beans (mine had lots of dirt and cute little live bugs in them) and place in a large bowl. Cover with cold water, and let sit overnight.
– The next day, drain and rinse the beans. Place in a large pot, and cover with cold water by about 5-6 cm (about 2 inches). Bring the water to a boil, reduce to a simmer, and cook the beans until tender but not falling apart. Skim the surface of the water if needed. Add salt to the water about 5 to 10 minutes before the beans are done. The cooking time will depend on the age of the beans, the water, etc. It can vary from 30 minutes to an hour or even more, if the beans are not young. Start checking after about 25 minutes. Mine were ready in about 30 minutes. Drain and place in a large salad bowl. Let cool.
– Meanwhile, mince the onion, chop the celery, wash, dry and chop the herbs, and prepare the kumquats. First, rinse them under cold water to remove any leftover salt. Then cut the kumquats in half. Using a small spoon, scoop out the flesh and seeds, and discard. We are only using the skins. Finely chop these. Add all the ingredients to the salad bowl with the beans. Reserve a little herbs for decorating when serving.
– Prepare the seasoning: in a small bowl, whisk together the lemon juice and olive oil, along with a little salt and pepper. Taste and adjust if needed. When the mixture is nice and thick, pour it over the salad, and mix well. Refrigerate until ready to serve. Sprinkle with the reserved herbs. [The salad will keep for a few days in the refrigerator, in an air-tight container].
Bon appétit!
ciao! vraiment délicieux.
thebestdressu
Merci !
What a delicious colourful salad, you got me fascinated with your kumquats 😉 I would love a Bento full of this deliciousness.
P. is getting the leftovers in his Bento tomorrow. I think he’ll like it. (I’ve been trying to come up with healthful, quick, and transportable lunches for him… I think this is ideal in all those ways).
It surely is! Beats my organic bread and soup 😊
Lovely idea…we often eat mogettes/lingots with tuna, but I very much like your additions….I think I would go with the citron confits…lovely post.
I love Mogettes. I can only find them canned here in Lille though. And citron confit would be just as wonderful; I’ll make a few jars so I can make this salad over the summer again (as there won’t be any kumquats left by then).
Darya! What a beautiful and creative salad. I’m so glad your kumquats came out perfectly. Now that I know, I’m going to do it. Lucky dinner guests! I love your photos, especially that last one with the little insect. I absolutely love this post. It’s a combination of forethought without too much effort. I want it!
Thank you, Amanda. Yes, I am happy the kumquats turned out so well. Now I must make preserved lemons, I am sure they will be so much better than the store-bought kind!
Salut Darya. Très bonne idée les kumquats confits ! Moi j’adore ce fruit naturellement. Et j’aime les citrons confits. J’en déduis que cette forme pourrait bien me plaire… J’essaierai prochainement. Je retiens la recette. Merci. Bisous 😉
Salut Delphine, merci !
Si tu aimes et les kumquats et les citrons confits, tu devrais aimer les kumquats confits. C’est très rapide à faire et j’ai été agréablement surprise du résultat. Et les utilisations sont multiples aussi 🙂
This salad looks so fresh. I don’t know how I missed your recipe for kumquats. As to the tuna I couldn’t agree with you more. There is a big difference. I am not surprised there was none left.
Thank you, Maria. I am so pleased with how the kumquats turned out! I am glad I tried it, I’ll just make more the next time.
Encore une magnifique salade, j’adore sauf la bestiole de la fin !!!
Merci. La bestiole n’avait pas l’air méchante, mais j’ai quand même préféré la sortir du bol avant de cuisiner mes haricots !
Parfois j’ai l’impression que tes recettes ont été écrites pour moi…:)
what a beautiful dish!
Pleased to hear the cumquats were a success. I’m just waiting for my tree to crop so I can follow your lead and prepare some for myself! They sound wonderful with the flavours you teamed them with
I cannot tell you how pleased I am with my preserved kumquats. If I had a tree, I would make several jars to keep all year round!
Des haricots avec le kumquats confit ??? quelle bonne idée!
Merci ! C’était vraiment délicieux.
J’adore tes recettes et cette petite salade, je vais la noter precieusement pour pouvoir la refaire a mes gloutons. A deguster sous une veranda fleurie 🙂
Merci Linda. Cette recette serait idéale sous une véranda fleurie, un soir de printemps, quand on veut quelque chose de simple mais bon !
Encore une bien jolie salade chez toi aujourd’hui !! ce que j’aime c’est qu’elles sont peu communes puisque totalement inventées !! tu y as mis plein de bonnes choses et notamment ces fameux Kumkats que je n’aurais pas gouté longtemps, je n’en ai jamais retrouvé !! dommage !! Le soleil revient on dirait on va pouvoir remplacer les soupes par les salades, ça me plait bien !! Gros bisous
Merci ! La salade de haricots blancs et thon est un classique de la cuisine italienne, mais j’ai adoré mes petits ajouts. Pour les kumquats, ici tu peux les remplacer par des citrons confits, ce serait tout aussi délicieux. Sinon… il va falloir attendre l’an prochain je crains. Bises
This looks amazing! I love the colours and freshness- definitely a recipe to try 🙂
Thank you, Jessica. Now that the weather is warmer, I love the idea of eating more salads; this one is perfect for all seasons.
Such a creative recipe Darya! I’ve never used kumquats in a recipe, must be truly wonderful. Have a lovely day 🙂
Thank you! I love using kumquats in recipes (and don’t like them very much on their own), they always add an interesting citrusy touch.
Bel usage des restes! J’adore me lancer des defis et cuisiner avec juste ce qu’il y a dans le placard..la ‘création sous la contrainte’ offre parfois de belles surprises!
Merci. C’est en faisant « avec ce qui traîne » que je fais souvent des choses excellentes.
Beans, celery and canned tunny/tuna fish is a very common dish during the hot months of the summer in Italy, and easily a favourite. It is seasoned with olive oil and vinegar (not balsamic). I can imagine how even better it must taste with the addition of the kumquts! I stopped buying tuna about a year ago now … because of all the articles that kept coming my way about their demise. I am not writing this to be « holier than thou » (i really miss eating my tuna!) … but I am wondering whether we can draw attention to this issue (in a sensible way) and thus make sure that the tuna market stays sustainable? Anyway … your dish looks really really yummy!
Thank you for your feedback, Josephine. I am quite aware that this salad is inspired by the Italian version (which I must confess I have never eaten before, nor even seen on an Italian menu, but it is certainly more of a dish one would find in Italian homes, rather than restaurants).
As to eating tuna, I absolutely agree with you, and as I mention in my post, this was one of very rare occasions when I buy canned tuna. I always make sure what I get is a more sustainable variety, line-caught, not in the Mediterranean, bonito, not red tuna, etc. But then, why stop at tuna? I hardly eat ANY fish any more; salmon, swordfish, shrimp are now hardly ever served in my home. When they are, we consider them as special treats.
I am happy to talk about these issues, which I think are important, but I don’t think I want my blog to be about these matters.
Anyway, as I said in the post, I first made this salad with shredded cooked chicken, and that was really delicious too 🙂
Beans and tuna is one of these things I tend to think of as emergency food when there is nothing in the fridge and I am too hungry to go the supermarket. Love how you turned it into such a beautiful dish!
But this was an emergency, last minute thing when I first made it. The little additions are what made it special 🙂