Goi Ga Bap Cai Approximatif {Salade de chou et poulet d’inspiration vietnamienne}
par Darya
Alors qu’en cette période de fêtes, la blogosphère regorge de recettes de foie gras maison ou de rôtis de volailles plus extravagantes les unes que les autres, je choisis de partager avec vous une recette de salade (non mais, quelle rebelle, elle ne fait jamais rien comme les autres celle-là !). Je ne vais pas vous mentir, j’aime le foie gras, les poissons fumés, le boudin blanc truffé et les volailles en tous genres, surtout si elles sont en demi-deuil, farcies, sucrées-salées ou encore servies avec des champignons et des châtaignes, mais tout cela se passe en-dehors de ma cuisine, notamment chez mes parents, à Paris, et nous allons tenter d’éviter les excès.
Cette salade, qui s’inspire d’une recette traditionnelle vietnamienne appelée Goi Ga Bap Cai, est un moyen idéal de liquider une grosse quantité de chou blanc. Mais alors que je rédige ce billet, je me rends compte qu’elle est aussi parfaite pour finir les restes de volaille (de Noël) que nombre d’entre vous s’apprête à manger la semaine prochaine. Qu’elle soit rôtie, grillée, ou pochée, comme je l’ai fait ici, qu’il s’agisse de poularde, de dinde, de chapon ou de pintade, prélevez simplement la quantité souhaitée et hachez-là assez finement.
Pour les ingrédients restants, j’ai quelque peu improvisé en fonction de ce qui trainait dans mon réfrigérateur, mais c’est une recette qui supporte aisément toutes sortes de variations : remplacez les noix de cajou par des cacahuètes grillées, ajoutez des oignons verts émincés au printemps, des graines de sésame, de l’ail, des vermicelles de riz, ou omettez le poulet et la sauce de poisson pour une version végétalienne. De plus, cette salade supporte très bien d’être préparée un peu à l’avance ; alors au lieu d’être croquant, le chou aura le temps de mariner, et les saveurs de la sauce seront plus présentes.
Ingrédients (pour 3-4 personnes)
Pour la salade
– Le quart d’un gros chou blanc (ou la moitié d’un petit)
– 1 carotte
– 2 petits blancs de poulet
– 1 petit oignon rouge
– 3 tiges de menthe fraîche, lavées, séchées, les feuilles détachées de la tige
– 6 à 10 tiges de coriandre fraîche, lavées, séchées, les feuilles détachées de la tige
– Une grosse poignée de noix de cajou non salées
Pour la sauce
– 2-3 c. à soupe de vinaigre de riz
– 1/2 c. à café de sucre
– Le jus d’un citron vert
– 1 gros morceau de gingembre, épluché ou non et coupé en très petits morceaux
– 1 c. à soupe de sauce soja
– 1 c. à soupe de sauce de poisson (nuoc mam)
– 1 c. à soupe d’huile de sésame grillé
– 3-4 c. à soupe d’huile de tournesol, de pépins de raisin, ou de colza
– Quelques grosses pincées de poivre blanc fraîchement moulu
Pour servir : de la sauce piquante Sriracha (facultatif)
Recette
-Pocher le poulet (si l’on n’utilise pas des restes de poulet déjà cuit, auquel cas il suffit d’en prélever la quantité désirée, d’ôter la peau, et de le détailler en petits morceaux). Placer les blancs de poulet dans une casserole, et couvrir d’eau froide. Porter à ébullition, puis immédiatement baisser le feu et laisser frémir 10 minutes à découvert. Couvrir la casserole, ôter du feu, et réserver 15 minutes de plus. Ôter le poulet de la casserole, le laisser refroidir, puis l’effilocher avec les doigts. [Cette étape peut être réalisée jusqu’à 3-4 jours à l’avance].
– Éplucher l’oignon rouge, le couper en deux, puis émincer chaque moitié en fines demi-lunes. Dans un petit bol, mélanger le sucre et le vinaigre de riz, ajouter l’oignon rouge, et laisser mariner au moins 30 minutes à température ambiante.
– Dans une petite poêle, griller les noix de cajou à sec. Laisser refroidir, puis hacher grossièrement.
– Émincer finement le chou à l’aide d’une mandoline ou d’un couteau bien aiguisé. Éplucher la carotte, et utiliser un économe pour en faire de fines lamelles. Mettre les légumes dans un grand saladier, avec le poulet et les herbes fraîches.
– Préparer la sauce, en mélangeant le jus de citron vert, le gingembre haché, la sauce soja, le nuoc mam, et les huiles. Ajouter enfin l’oignon rouge avec le vinaigre. [J’ai gardé l’oignon rouge mariné de côté et ne l’ai ajouté qu’à mon assiette au moment de servir, afin d’épargner une certaine personne qui n’aime pas le vinaigre par chez moi].
– Verser la sauce dans le saladier et mélanger. Laisser reposer cinq à dix minutes, afin que les saveurs commencent à se mélanger. Servir la salade, parsemée de noix de cajou, d’une généreuse pincée de poivre blanc, et éventuellement de sauce piquante.
Bon appétit !
The English-speaking corner
An approximate Goi Ga Bap Cai {Vietnamese-inspired cabbage and chicken salad}
At this time of the year, most French food blogs are showcasing recipes for home-made foie gras or extravagant varieties of poultry; and yet here I am today, sharing a recipe for salad (I am such a rebel, always doing things differently!). I won’t lie to you; I enjoy foie-gras, smoked fish, truffled boudin blanc, and extravagant varieties of poultry, especially if they are served en demi-deuil (with black truffles under the skin), stuffed, with fruit, or mushrooms, or chestnuts. But I never make any of these fancy recipes in my own kitchen, as I celebrate Christmas with my family in Paris, where we are going to try to remain sober(-ish).
This salad was inspired by a traditional Vietnamese salad called Goi Ga Bap Cai, and is an ideal way of using up large quantities of white cabbage. As I am writing, I also realize it is a great use for leftover (Christmas) poultry as well. Whether roasted, grilled, or poached – as I did here – just use up any cooked chicken (turkey, guinea fowl, capon…) you have on hand, just take as much as you need, and chop it up.
As to the remaining ingredients, I improvised with what I had in my refrigerator, as this recipe can easily handle all sorts of variations: replace the cashew nuts with roasted peanuts, add green onions during springtime, sesame seeds, garlic, rice vermicelli, or omit the chicken and fish sauce for a vegan version. I also like making too much of this salad, eat one batch freshly made, when it is bright and crunchy, and the other during a later meal, when the cabbage will have had time to soften, and the flavors will have had time to mingle.
Ingredients (for 3-4 helpings)
For the salad
– A quarter of a large white cabbage (or half a small one)
– 1 carrot
– 2 small chicken breasts
– 1 small red onion
– 3 sprigs of fresh mint, washed, dried, leaves plucked
– 6-10 sprigs of fresh cilantro, washed, dried, leaves plucked
– A large handful of unsalted cashew nuts
For the sauce
– 2-3 Tbsp rice vinegar
– 1/2 tsp sugar
– Juice of one lime
– 1 thumb-sized piece of ginger, peeled or not, and cut into very small pieces
– 1 Tbsp soy sauce (I use tamari)
– 1 Tbsp fish sauce (nuoc mam)
– 1 Tbsp toasted sesame oil
– 3-4 Tbsp vegetable oil (sunflower, rapeseed, or grape-seed)
– A few generous pinches of freshly ground white pepper
For serving (optional): Sriracha sauce
Recipe
– Poach the chicken (or use leftover cooked chicken). Place the chicken breasts in a pot, and cover with cold water. Bring to the boil, then reduce to a bare simmer, and cook for 10 minutes, uncovered. Then remove from the heat, cover, and let sit for another 15 minutes. Remove the chicken from the liquid, let it cool, then use your fingers to shred into strips. [This can be done up to 4 days ahead of time].
– Peel the red onion, halve it, and thinly slice into half-moons. In a small bowl, stir together the rice vinegar and sugar, add the onion, and let it marinate for about 30 minutes at room temperature.
– In a small pan, toast the cashew nuts. Let them cool, then chop coarsely.
– Finely mince the cabbage using a mandolin or a well-sharpened knife. Peel the carrot, then use the peeler to create thin strips of carrot. Put the vegetables into a large salad bowl, along with the shredded chicken, and fresh herbs.
– Prepare the sauce, by stirring together the lime juice, chopped ginger, soy sauce, nuoc mam sauce, and the oils. Add the red onion and vinegar as well [I kept them separate and only added them to my own plate, as a certain person – not me – in the household can’t abide vinegar].
– Pour the sauce over the salad, and stir well. Let the salad sit for 5 to 10 minutes, to allow the flavors to blend a bit. Serve, sprinkled with cashew nuts, a generous pinch of white pepper, and hot sauce, if using.
Bon appétit!
[…] Source : Goi Ga Bap Cai Approximatif {Salade de chou et poulet d’inspiration vietnamienne} […]
une salade d’une belle inspiration ! 😉
Merci !
Après les fêtes, il restera forcément de la volaille et une belle salade légère sera la bienvenue. J’aime beaucoup ta sauce qui doit donner un très bon goût à cette salade. Bon week-end Darya
C’est une salade « entre les deux fêtes » parfaite ! Légère mais rassasiante quand même, avec plein de parfums. Bon weekend à toi aussi
This looks so good and the perfect antidote to all the heavy recipes out there. It’s also not your typical salad. I love the flavor combinations. My favorite part of Vietnamese food is the fresh herbs, cilantro, mint, etc. I also love how every element has a counterpart, like the sauce. The acid in the vinegar is balanced by the sugar. I also love that you use fish sauce here to help flavor the chicken. So good! I need to make this. Have a happy holiday. Don’t feel the need you stay sober 🙂 xo
Oh don’t worry… I will eat all sorts of decadent and delicious Christmas delicacies… I will just try not to make myself sick 😉
This is a perfect salad to counterbalance heavy meals with multiple courses. We had the leftovers with mung bean noodles and a little extra herbs, and it was also light and delicious! Happy holidays to you too!
J’adore l’idée de cette salade! Toute cette fraicheur avec une pointe d’épices… 🙂 Bonnes fêtes.
C’est léger mais consistant, et j’aime les contrastes de saveurs. Pour moi, la sauce piquante est obligatoire, sans cela, il manquerait quelque chose. Bonnes fêtes !
This is really my kind of salad. Its got lots of flavor and crunch and its pretty too.
Thank you!
Delicious salad Darya, I make one similar, and roll the leftovers in rice papers for delicious Vietnamese fresh spring rolls. Have a happy Christmas with your family
That’s a great idea for leftovers! We had them with mung bean noodles and home-made fenugreek sprouts. Merry Christmas to you and your family too!
At a time when most blogs seem to be heavy [pun intended] with traditional fat and sugar of Yule dishes, what a delight to be able to copy this light and delicious salad especially in summery Australia where my thermometer at the moment reads 40 C !! And I love the fact of all the suggested substitutions . . .and needless to say, in this country Vietnamese is indeed popular cuisine! So ‘thank you’ and have a very happy traditional Northern family Christmas 🙂 !
Yes, this salad is perfect for all seasons, though I think at 40, I would just stop eating altogether. Merry summery Christmas in Australia!
This is no ordinary salad. It is absolutely filling and delicious with bursts of tastes, textures and aromas. You’ve done a great job making Vietnamese proud. 🙂 Happy Holidays to you and yours, Sweet Darya! 🙂
Thanks, Fae, this salad is a favorite in our home, we enjoy it in any of the above mentioned variations! Happy holidays to you too (starting with Yalda tonight).
C’est bel et bien une recette aboutie et non approximative! J’aime ton approche de la cuisine et cette recette est très parfumée et fraîche. Je me laisserais bien tenter…
Ouf, je suis heureuse que tu valides ! J’avais peur d’y avoir glissé un ou deux ingrédients non-authentiques. En tout cas, c’est une salade qu’on adore ici, on en mange souvent, toujours avec grand plaisir.
Les couleurs et les saveurs me donnent très envie 🙂
I absolutely adore vietnamese food… this has inspired me to go to our favorite vietnamese restaurant for dinner tonight. thanks for that 🙂
I don’t even know if there is a good Vietnamese restaurant where I live! I should find that out…
we’ve made this salad twice this month already, using rotisserie chicken. something i’ve added: fried shallots and garlic, that can be purchased. it adds another level of flavor, not exactly bitter…
my husband made the passing comment that this is more of a summer dish and i said it was the most perfect thing to make in the winter to counter act all the heavy soups and stews of the season.
Oh I bet the fried shallots and garlic are a terrific addition; I’m not sure I can get them ready-made here, I’ll be on the lookout!
I could eat this salad year round, but usually make it in the fall and winter, when I have more cabbage than ideas for using it. But of course, it would also be perfect as a summer dish or with fresh, spring cabbage.
Even though I comment in English, I swear I read the French version. The photo with you hands must be the photoshoot you were telling me about. Hey it turned out fine! But yes I understand you completely when it comes about having to give out instructions on what to photograph ( or more importantly, what NOT). I have to admit that apart from putting mango in salads once in a while, and even though I cook a lot of oriental, I don’t often make oriental inspired salads. You’ve inspired me here though, and will make something similar when I get back. I never thought about a sauce with just vinegar and sugar either… xx
Hehe sorry I didnt get it the first time but I do now, it makes sense to do it like you, separate the vinegar from the rest of the sauce for those who dont like it. Same thing applies in the Papaya Pieces household, so I can separate it for those that dont like it (I like it). Do you think this recipe would go well if the chicken was still hot too?
Yes, that’s the very photo! Oh well… I still think it is good enough to be posted, even if it isn’t *perfect*. I guess you could use warm cooked chicken, though I haven’t tried it. I have yet to try a salad with mango, I’m sure I would love that. Do you have a recipe on Papaya Pieces?
I feel less lonely knowing that you set the vinegar aside when making salads; I always feel stupid when I do so, but at least this way, everybody is happy.