Salade estivale aux haricots, tomates et olives
par Darya
Il fait encore très chaud par chez nous ! Et qui dit chaud, dit salades. Cet été, j’en ai mangé mille-et-une (si ce n’est plus) et je ne m’en lasse pas ! Je n’ai pas eu beaucoup de temps ces derniers jours pour cuisiner ou écrire des billets à partager avec vous, mais la salade a eu une place de choix dans ma diète de thésarde en panique (à côté des pâtes et des soupes froides) : salade de chou thaï, salade de lentilles, pourpier et sauce crémeuse, salade shirazi, etc. J’ai partagé quelques photos sur ma page Facebook, mais il était grand temps que je partage une recette avec vous !
Ayant commandé auprès de ma Ruche deux kilos de haricots (verts et beurre), dont je compte congeler une partie pour l’hiver, je me suis dit qu’une salade de haricots était de mise en ce début de mois de septembre. Ayant récemment préparé de délicieux haricots braisés à la grecque, j’ai voulu retrouver des saveurs similaires, mais en version plus légère et rapide. En salade, donc ! Cette salade répond à ces deux critères, elle est bien parfumée, et on peut jouer avec les assaisonnements, en ajoutant des herbes différentes (essayez du basilic), en remplaçant l’oignon rouge par une échalote, en utilisant du vinaigre de vin à la place du vinaigre de cidre, et en omettant la féta si l’on veut une salade végétalienne. Elle est simple, rapide, et délicieuse et se sert chaude, tiède, ou froide. Bref, elle est idéale par ce temps estival !
Ingrédients (pour 2 personnes)
– Environ 450 gr. de haricots (j’ai utilisé un mélange de haricots verts et beurre), lavés et équeutés
– 4 à 8 petites tomates (ou tomates cerises) mûres mais fermes
– 1/4 de gros oignon rouge (ou 1/2 petit oignon rouge, ou encore une petite échalote)
– 6 à 8 olives noires à la grecque
– 1 petite gousse d’ail pelée et dégermée si besoin
– 1 petite poignée de persil
– 1 petite poignée d’aneth
– 1 c. à soupe de vinaigre de cidre
– 2 à 3 c. à soupe d’huile d’olive
– Du sel, du poivre
– 2-3 c. à soupe de féta émiettée (facultatif)
Recette
– Porter une grande casserole d’eau froide à ébullition. En attendant, mélanger le vinaigre de cidre et l’huile d’olive. Émincer l’oignon rouge en fines demi-lunes, réserver environ 1/3 et mettre les 2/3 restants à tremper dans la vinaigrette. Dénoyauter les olives et les hacher finement avec l’ail. Hacher finement le persil et l’aneth. Couper les tomates en deux, quatre ou six (selon leur taille).
– Dès que l’eau bout, ajouter du sel, puis les haricots. Cuire les haricots environ 5 à 10 minutes selon la consistance souhaitée (je les aime très croquants, le Grand les préfère bien cuits, je les ai donc cuits environ 7-8 minutes, mais le temps de cuisson dépend aussi de la fraîcheur et de la taille des haricots).
– Égoutter les haricots. Dans un saladier, mélanger les haricots chauds, les tomates, les oignons crus réservés, les olives et l’ail hachés et les herbes. Ajouter enfin la vinaigrette avec les oignons. Mélanger, ajouter du sel et du poivre si besoin.
– Servir chaud, tiède ou froid, en parsemant de féta émiettée.
Bon appétit !
The English-speaking corner
It is still very hot here in Lille, and all I can think of eating these days is salads. I have eaten at least one-thousand-and-one salads over the summer, and am still not weary of them. I am sorry I haven’t been able to share any recipes with you these past few days, but I have posted a few photos of salads on my Facebook page; there was a Thaï inspired cabbage salad, a creamy lentil salad with purslane, cucumber and walnuts, shirazi salads, etc. My PhD-writing schedule is a bit crazy these days, so I have been trying to make quick, simple, and healthful meals, namely chilled soups, pasta dishes with vegetables, and salads. Lots of salads. So salad it will be today!
Yesterday I picked up two kilos (4,5 lbs) of green and yellow beans from my CSA; I am planning to freeze some for the winter, but I thought it would be nice to keep some for a late summer salad. I recently made a delicious dish of Greek-style braised beans which I spotted over at Cottage Grove House, and I wanted something that would remind me of that dish, but in a quicker and lighter version. This salad is very flavorful, but also quite versatile: you can add different herbs (try basil instead of parsley), you can use shallot instead of red onion, wine vinegar instead of apple cider vinegar, and you could always omit the feta if you want the salad to be even lighter or vegan. You can serve it hot, cold, or warm, and it will still be good. It is simple, quick, and delicious ; in short, an ideal salad for a hot summer!
Ingredients (for 2 people)
– 450 gr. (1 lb) « French » beans (I used a mixture of green and yellow beans), washed; remove the ends and tails
– 4 to 8 small or cherry tomatoes, ripe, but still firm
– 1/4 of a large red onion (or 1/2 of a small one, or 1 small shallot)
– 6-8 black Greek-style olives
– 1 small garlic clove, peeled (remove the germ if required)
– 1 small handful of parsley
– 1 small handful of dill
– 1 Tbsp apple cider vinegar
– 2-3 Tbsp olive oil
– Salt and pepper
– 2-3 Tbsp crumbled feta (optional)
Recipe
– Bring a large pot of water to a boil. In the meantime, whisk together the apple cider vinegar and olive oil. Thinly slice the onion, and add 2/3 of it to the dressing. Reserve the last third for serving. Pit the olives and finely mince them together with the garlic clove. Finely chop the parsley and dill. Slice the tomatoes into halves, quarters, or sixths, depending on their size.
– When the water starts boiling, add some salt to it, then add the beans. Cook the beans for 5 to 10 minutes, depending on their size, freshness, and how you like them best (I like them crunchy, but P. prefers them soft, so I cooked them for about 7-8 minutes, they were still al dente, but not too much).
– Drain the beans and let them dry for a minute or two. In a salad bowl, toss the beans with the tomatoes, reserved onion, minced olives and garlic, and herbs. Add the dressing along with the softened onion, and toss until the beans are well-coated with dressing. Add salt if required, and pepper.
– Serve hot, warm, or cold, and sprinkle with crumbled feta if you wish.
Bon appétit!
Perfect timing! My bean plants won’t stop putting out fruits, or vegetables … or legumes, what is the correct term? 🙂 Salad looks really fresh and healthy, I AM going to make this!
String beans are a legume! 🙂
How lucky to have your own beans, the fresher the better when making salads!
quelle belle salade !… en principe, je préfère les haricots extra fins, mais dans ta salade, ceux que tu as choisis passent très bien !… et pour moi, la feta ne devrait pas être facultative !… et l’aneth dedans, quelle bonne idée ! 🙂
L’aneth est une de mes herbes préférées, mais ici, je trouve que ça ajoute vraiment un petit quelque chose ! La feta facultative, c’est vraiment pour ceux qui ne mangent pas de produits laitiers, pour les autres, elle est vivement recommandée ! 😉
😉
I really like this. Green beans are my favorite vegetable and I can see this will be a new favorite way to prepare them. I have never thought to use them « Greek salad style ». They are so fresh and wonderful at the market right now, looks like a special trip to gather these ingredients today. Glad to hear you made the « fasolákia fréska » and enjoyed them. 🙂
Thank you! I think you would love this recipe if you like green beans so much! We are having a heat wave these days, and it was just perfect.
Tu arrives toujours à imaginer des salades hyper appétissantes. Même si j’ai mangé de la salade grecque tout l’été ET que je ne suis pas fan des haricots, j’adorerais gouter à ta salade !
Merci Anne ! C’est vrai que dans cette salade, c’est le haricot qui est la star, mais tous les autres ingrédients contribuent à en faire quelque chose de spécial ; peut-être que ça te réconcilierait avec ce légume !
J’imagine le goût de cette salade, des haricots frais fondants, plein d’herbes et avec de la feta, bien sûr ! Un régal avec cette chaleur que j’aurais bien invité à ma table ce soir !
C’est vrai que c’est vraiment un plat idéal pour ce temps ! Même servi tiède comme je l’ai fait, cela reste un vrai plat estival.
Sounds lovely!
Thank you!
Tasty string beans, fresh herbs, mixtures of Greek salad ingredients and simple dressing. So refreshing and just lovely.
Thank you, Fae! It is so simple, and yet so tasty!
Qu’elle est belle cette salade!
Merci Julie !
Very pretty and it’s great how many variations there are to this. 🙂
I am sure there are many more possible variations that would be just as good! 🙂
tes photos sont superbes
Merci, c’est gentil à toi de dire ça Flo !
Bon alors les haricots et moi, on n’est pas copains… hihi
Mais ta salade est bien jolie quand même! 🙂
J’ai liké ta page Facebook.
C’est drôle, je connais des gens difficiles, mais je ne connaissais encore personne qui n’aimait pas les haricots ! Comme quoi, les goûts et les couleurs…. 🙂
en Alsace c’est pareil, il fait très chaud et je dirai même, il fait lourd ! Donc ta jolie salade est la bienvenue sur ma table !!
Légumes en salade, féta et épices, tout pour une belle réussite sur une table d’été.
Oui, et c’est simple et rapide, ce qui est encore mieux par ce temps chaud !
The heat has returned to Berlin as well, and your beautiful salad looks and sounds like a perfect way to deal with it!
Thank you, Claudia! The weather is still quite ideal for these summer salads, I will enjoy them as long as possible!
Darya, as per usual this is an exquisite post. Such a beautiful way to use fresh beans and other vegetables. Gorgeous photography! It’s warming up here gradually so I’m bookmarking this for a change-of-weather salad. Thanks for the inspiration! xx
Thank you for stopping by! I am glad you like this recipe, and hope you will enjoy making it during the summer!
I can eat salad every day of the year and never get tired of it. Your salad is colorful and a perfect way to enjoy the fresh produce of summer.
Thank you, Karen! Unfortunately, that might have been the last summer salad; fall has finally arrived!
I know what you mean…the temperatures are very cool here in Maine as well.
Beautiful and thank you for the farmer’s tip! I didn’t manage to get there yet but will certainly go soon. I would have gladly joined the table when you served this in the heatwave 🙂 But now, bye summer and hello stews!
Yes, I was in Paris these past two days and it poured rain! I guess it couldn’t have lasted for ever… and I will be getting pumpkin soon!!! Yay
Looking forward to the Pumkin recipes !
Yep, it’s plenty hot here still in California as well. So this looks beautiful– and just right. I’ll have to go to Sprout’s, our good veggie market, to see if I can find some beans at beautiful as yours. thanks.
Thank you, Rhonda; any thin green beans will work here! In the meantime, it seems that fall has started in Northern France, so I am afraid the beans I have left in the fridge will be used for something hot and comforting.
Cette salade pleine de bons légumes avec juste l’ajout d’olives et de feta pour parfumer le tout, j’adore !! Bisous
Merci Claudine ! Je suis contente d’avoir préparé cette salade alors qu’il faisait encore beau et chaud ! Maintenant que les températures se sont rafraîchies, je prépare ce qui me reste de haricots en version chaude, avec de la sauce tomate.
Absolutely beautiful, darya
Thank you, Mimi.
Les haricots de Provence sont bel et bien finis, mais c’est exactement le type de salade que nous avons dégustées tout l’été!
Bon courage pour la rédaction de thèse, j’ai vécu celle de Master l’année dernière, et j’ai trouvé que c’était déjà suffisamment prenant (en plus de la vie de famille et du boulot…). La thèse, ce sera pour plus tard…
Merci Anne ! Je crois que c’étaient les derniers haricots ici aussi. J’en ai congelé pour l’hiver, mais je pense que c’était la dernière salade d’été à apparaître sur le blog.
Et merci pour les encouragements concernant la thèse, vivement la fin !!!
I don’t know how I missed this! Probably all of the end of summer holidays here. I actually recently did the same thing, hoarding all of summer’s joys into a salad. While it’s end of summer, it’s still hot and I intend on enjoying all of summer’s continuous bounty. What lovely flavor and texture combinations you used! I’ve grown to really like olives. Such beautiful photos too.
Thank you, Amanda! The olives really add something to this salad, and there is no need to use too much. Since making this, fall has begun: it is cold and rainy now in Lille; whatever summer produce I still can get will be used in soups and stews! It is time for comfort food!
Une superbe salade que voilà!
Bises et @++
Merci, malheureusement, vu le temps de ces derniers jours, elle me donne plus de nostalgie que d’envie cette salade… !
Bonne soirée
This looks so beautifully fresh and fragrant Darya! Such wonderful photographs. It’s making me feel like I want to tumble head first into Summertime! I love beans. I saw the post on Cottage Grove House also and definitely felt an inclination to make it! Yum. Trying both sources of inspiration soon xx
Thank you, Laura! Just seeing the photos makes me long for summer; but it is quite over now! Do try the Greek bean stew, it is delicious! We loved it (we had it with roast pork, but I am sure it would be great with lamb chops!)
Oooh, yum. That’s got me drooling Darya!
The salad looks pretty as a picture! But where are the new posts Darya? I’m sure you’re cooking up something amazing. can’t wait.
Thank you, Azita. Yes, I have been cooking, but writing those posts takes so much time, and I haven’t made anything really worth sharing lately. I was about to ask you about why you haven’t been posting, but I see now that you have… I just didn’t get any updates for some mysterious reason!!!
I will try to post a new recipe soon… maybe even today!