Quiche din Ch’Nord {poireaux et Maroilles}
par Darya
Un déménagement, cela peut empêcher d’être aussi actif sur son blog qu’on le souhaiterait. En effet, même si on ne déménage qu’à 300 mètres (littéralement) de chez soi, il faut tout de même tout mettre dans des cartons, tout transporter, déballer, laver, nettoyer, ranger, réparer, s’acclimater. La période entre le moment où l’on commence à tout ranger dans des boîtes et le déménagement lui-même n’est pas très agréable ; c’est un « entre-deux » inconfortable ; on n’est plus vraiment chez soi, mais pas encore dans son nouveau foyer. On cherche quelque chose ? C’est dans le carton tout en bas de la pile (loi de Murphy oblige). Côté cuisine, il faut vider le congélateur (c’est bientôt chose faite), nettoyer le réfrigérateur (ah !), et finir un maximum de restes pour éviter de déménager avec (qui voudrait emménager avec des restes?). Pour bloguer, il faut avoir une sacrée volonté. Mes torchons sont empaquetés, une partie des épices est dispersée dans différentes caisses, les livres sont inaccessibles. Si l’on souhaite en plus prendre des photos décentes de ce qu’on cuisine, cela devient encore plus compliqué ; je suis actuellement entourée d’une pile de cartons, ce qui ne constitue pas l’arrière-plan le plus aguicheur pour un plat, si gourmand soit-il.
J’ai quand même réussi à faire de la place sur la table basse et le plan de travail, afin de photographier cette quiche aux poireaux et Maroilles bien de chez nous. La lumière, très ensoleillée, n’était pas idéale pour photographier de la nourriture, mais j’espère que mes photos vous transmettront – si ce n’est l’odeur – du moins l’envie de préparer ce plat. L’association de poireaux et de Maroilles est très courante par ici, et cette quiche n’aura vraiment rien d’original aux yeux de certains, mais avec le temps dont nous sommes gratifiés ces jours-ci, une part de quiche tiède et une salade constituent à mon avis un déjeuner idéal. Qu’en pensez-vous ?
Ingrédients (pour une petite quiche de 18 cm de diamètre, assez pour deux personnes)
– Une pâte brisée maison (j’ai remplacé le saindoux par 100 gr de beurre froid, coupé en dés) ; j’ai eu assez de pâte pour une petite quiche de 18 cm de diamètre et de 5 cm de haut et 6 tartelettes individuelles (qu’on peut congeler dans des moules individuels ou précuire et garnir le lendemain, ou jusqu’à 2-3 jours plus tard).
Pour l’appareil (assez pour une petite quiche ; pour une grande quiche, doubler les proportions)
– Une petite noix de beurre doux
– 2 poireaux moyens, parties blanches et vert clair coupées en rondelles d’environ 5 mm d’épaisseur
– 2 gros œufs
– 3 grosses c. à soupe de crème fraîche épaisse
– 100 gr. de Maroilles coupé en dés
– Sel et plein de poivre fraîchement moulu
Recette
– Préparer la pâte brisée suivant les instructions données dans le lien ci-dessus ; j’ai juste omis la dernière étape, consistant à badigeonner la pâte précuite de blanc d’œuf. Laisser refroidir. {Cette étape peut être réalisée jusqu’à 24h à l’avance, et la pâte précuite conservée au réfrigérateur}.
– Préchauffer le four à 180°C.
– Préparer l’appareil à quiche : dans une petite poêle, faire fondre le beurre à feu moyen, puis faire suer les poireaux émincés avec une pincée de sel, à couvert, en remuant régulièrement. Les poireaux ne doivent pas colorer. Lorsqu’ils sont bien fondants, retirer de la poêle et laisser tiédir.
– Pendant ce temps, battre les œufs en omelette, ajouter la crème fraîche, un peu de sel et beaucoup de poivre, et mélanger jusqu’à obtenir un appareil homogène. Ajouter les dés de Maroilles et mélanger. Ajouter enfin les poireaux refroidis et mélanger de nouveau.
– Verser l’appareil à quiche dans la pâte précuite et enfourner pour environ 30-35 minutes. Le dessus de la quiche doit gonfler et dorer légèrement. Sortir la quiche du four et laisser tiédir.
– Servir tiède ou à température ambiante, avec une salade verte légèrement assaisonnée.
Bon appétit, hein !
The English-speaking corner
A very local quiche, with leeks and Maroilles cheese
Moving to a new place means I can’t blog as much as I would like to. Even if we are litterally only moving 300 meters away (that’s 328 yards!) from our current place, we still have to put everything into boxes, carry everything there, unpack, clean, tidy, fix, and finally settle in. The « in-between » period, when the boxes are done but you haven’t moved yet is quite uncomfortable; you no longer feel at home in the old place, but you aren’t in the new one yet. Looking for something? It’s in that box, right at the bottom of the pile (Murphy’s law, of course). As for the kitchen, the freezer has to be emptied (almost done), the refrigerator cleaned (ugh!), and leftovers must be dealt with (who wants leftovers in a new house?). As to blogging, it requires strength and will power. My tea towels are packed, the spices have been distributed into various boxes, the cookbooks are out of reach. If one wishes to take decent pictures of what one cooks, it is even more complicated: I am currently entirely surrounded with boxes, which I must admit do not constitute the best-looking background, no matter how delicious the dish is.
Still, I made room on the small table and the countertop, and managed to take pictures of this leek and Maroilles quiche. You can’t get any more local than this dish. Maroilles cheese is a raw cow’s milk cheese which has been made in the area since the 10th century… if not longer. Its smell is very strong – I nearly faint every time I open the refrigerator, but it tastes quite mild in reality, especially after it has been cooked. The weather was so sunny that the pictures turned out a bit too bright, but I hope they will transmit – if not the smell – at least the wish to give this quiche a try (if you can get your hands on some Maroilles cheese… if not, use a good fresh goat’s cheese, blue cheese, cheddar, Gruyère, really, any cheese should work!). A warm slice of quiche and a salad are an ideal light lunch for sunny days, don’t you think?
Ingredients (for a small quiche – 18cm/7 inch, enough for 2)
– One recipe for home-made pâte brisée (I replaced lard with equal amounds of cold, unsalted butter, cut into dice); I had enough for one small quiche (about 18cm x 5 cm/7 x 2 inches high), and 6 individual tartlets (you can freeze the uncooked dough directly in the tartlet moulds, or precook it, if you are planning to use it within 2-3 days).
For the quiche batter (this is enough for one small quiche; if making a large one, double the proportions)
– A knob of butter
– 2 medium leeks, white and light green parts only, sliced into 1/4 inch pieces
– 2 large eggs
– 3 heaping Tbsp crème fraîche (or thick sour cream)
– 100 gr (3.5 oz) Maroilles cheese, diced
– Salt and lots of freshly ground pepper
Recipe
– Make the shortcrust dough and prebake it, following the instructions given in the link above. I just omitted the last stage, and didn’t coat the dough with egg white. Let the pre-baked crust cool. {This step can be made up to 24 hours ahead of time, and the baked crust kept in the refrigerator}.
– Preheat the oven at 180°C (355°F).
– Make the quiche batter: in a small pan, melt the butter over medium heat, then add the leeks and a pinch of salt, cover, and cook over medium-low heat, stirring often, until nice and soft. The leeks should sweat, but not color at all. When the texture is nice and tender, remove from the heat, and let cool.
– Meanwhile, beat the eggs, add the cream, a little salt, and lots of frehsly ground black pepper, and stir until you obtain a smooth batter. Add the diced cheese, and stir. Finally, add the cooled leeks, and stir again.
– Pour the batter into the prebaked crust, and bake for about 30-35 minutes. The quiche should be nice an puffy, and slightly golden on the top. Take the quiche out of the oven, and let cool.
– Serve the quiche warm, or at room temperature, along with a lightly dressed green salad.
Bon appétit, hein !
I’m impressed that you made something so beautiful and local while all packed up. I can relate in that I have my eye on the building down the block… So funny. This quiche looks so springy and delicious. Good luck with the move! Can’t wait to see your photos from the new place!
The quiche is lovely, I really like this local stinky cheese; this one was brought to me straight from a farm by some friends. I got ahead of schedule with packing, and now some of the stuff I would like to have on hand is in boxes! It will have to wait now. But in the meantime, we can’t NOT eat. So quiche it is… and hopefully one or two more recipes will follow before we get into the new kitchen!
Love Maroille – bet it’s great in quiche. Good luck with your move!
It is! People here make many different quiches and tarts using Maroilles, this is one of my favorites!
My grandmother always said that one should move at least once every decade, if for no other reason than to clean things up/throw things out. I realized earlier that today is our 22nd anniversary of moving into this house. And, once again, I see that my grandmother was right! Lovely quiche. I can smell the cheese from here (in a good way!).
Your grandmother might be right! I got rid of about ten boxes of various stuff (including kitchen tools), and it has only been 4 years! Here in the North we specialize in very stinky cheeses that turn out not to be too strong. Can you get Maroilles in the US?
Our rules about unpasteurized cheeses are so stupid. So, probably not, unless aged far longer than it should be. 😦
I know that some cheese-makers make exportable versions of their cheeses to sell in the USA; Epoisses has a pasteurized milk version, so maybe Maroilles does too (though it is a pity).
Hope your move goes smoothly Darya and you feel well and truly settled soon. The same amount of hard work goes into it whether you’re moving 300m away or 300km away… though at least you won’t need to find new doctors/dentists/hairdressers/shops etc. which must be a relief.
I adore leek and particularly when it’s encased in pastry like this tart/quiche. I’ve a post almost ready to go which has leeks, mushrooms and gruyere tucked into puff pastry… will publish in the next week. 🙂
Thanks, Margot. You are right, most of our habits will remain the same, which is what we wanted; we love our neighborhood!
Your tart sounds fantastic; I am looking forward to seeing the recipe on your blog. Also, if you like leeks in any kind of crust, look up a recipe called « Flamiche », it is a traditional recipe from where I live, it is basically a leek and sour cream pie, very rustic, and really delicious.
I’m so excited for you for the your new place – even though the box situation may be a pain. I love Maroilles!!! I sometimes bring one over back to Spain, very very very tightly wrapped, vaccum packed if possible,.. we don’t want to scare the plane passengers nor the clothes in my suitcase with the smell. I also make quiche with it but have never made it also with leaks. It’s a brilliant idea putting the 2 together. xx
Oh leeks and Maroilles are a wonderful combo! You should try it next time you have Maroilles on hand. And perhaps next time you visit (next Christmas?) we can cook together in the new kitchen? That could be fun!
Oh yes that would be fun!
Une belle recette bien parfumée !
Ça pour être parfumée, elle est parfumée 😀
Bon courage avec ton déménagement (je trouve que tu t’en sors très bien) Darya. Je sais qu’un déménagement est toujours un peu stressant. J’ai déménagé tellement de fois… Ta quiche je l’avais repéré sur Instagram et je la trouve délicieuse avec le rajout des dés de Maroilles! 🙂
J’attends tes nouvelles recettes avec impatience! 🙂
Merci Linda, je suis heureuse de déménager, même si c’est toute une histoire !
Si la quiche est servie tiède, les dés de Maroilles sont bien coulants (comme sur la photo), un vrai délice !
It’s amazing how short moves take so much out of you! I kept nodding my head to everything you were saying, from things being stored away in boxes to that feeling of the old place not feeling like home anymore, and I think you did a very nice job with making a quiche under such circumstances. I don’t know if we can get this cheese here, but the next time I go to my favorite wine shop I’ll ask their cheese people for some recommendations.
I am really looking forward to being settled in the new place! Unpacking is much more fun than packing.
If you can’t get your hands on anything nice and stinky such as Maroilles, Munster (the French kind) or Epoisses, try using Gruyère, it is mild, but really delicious with leeks; I made mini-quiches with the leftover crust, and they were wonderful too!
Je vois que tu as trouvé comment laisser un souvenir odorant à ceux qui te succéderont dans ton logement actuel!….non, je me moque mais ça devait être délicieux. j’espère que tu vois bientôt la fin de tes empaquetages et que ton nouveau « home » te donnera plein de satisfactions
Tant pis pour les successeurs ! (Bon en fait, on aère aussi de temps en temps… héhé). C’est classique, mais tellement bon ! Vive le Maroilles !
Je ne connais pas très bien mais je ne demande qu’à découvrir le maroille car ça me parait délicieux!
Oh my goodness I am absolutely in love with quiche, and I can just imagine that baked cheesey smell. By the way, I’m absolutely obsessed with your last photo- the dramatic lighting is fantastic. You managed to do remarkably well despite having uncomfortable surroundings. Good luck with the unpacking!! 🙂 Hope to see some pictures of the new place!
Haha thanks! It was impossible to avoid direct sun that day! The smell of cheese quiche is incredible, but Maroilles is extra-stinky! 🙂
I seriously wish I could taste this! Stinky cheeses are my favorite, especially washed-rind cows’ milk cheeses. The smell always ltransports me to a field of pooping cows! I wonder if reblochon would substitute well? I’ve never come across Maroilles, but I will now keep an eye out for it!!!
Oh yes, these cheeses are so unique!
I’ve never tried reblochon in a tart, but it melts perfectly on tartiflette, so I don’t see why a quiche wouldn’t work.
I’ve used reblochon in all kinds of tarts – but mostly because I love it so much!
Oh je n’ai jamais goûté de Maroilles! Et comme la quiche a l’air appétissante… Courage pour le déménagement, et bravo pour les photos qui sont de plus en plus belles!
Merci ! J’apprends encore à connaître mon nouvel appareil photo…
Le maroilles, ça doit se trouver de ton côté de la frontière ! Je t’encourage à y goûter, c’est vraiment bon.
I think, unpacking is easier than packing. You have already have done the harder pat. This quiche looks very delicious. I have a very good French friend who is a super cook. She told me that the French never put cheese in their quiche. Is it maybe different depending on locality?
Oh yes, I am definitely looking forward to unpacking!
As to quiches, it is Quiche Lorraine that normally doesn’t have cheese in it, if made the traditional way; but many people do add cheese to it… because it is delicious! And there are many other kinds of quiches where various cheeses are used; one of our local quiches has a filling made of only two ingredients: crème fraîche and maroilles cheese; it is heavy, rich, and very good! 🙂
Cette quiche a l’air délicieuse !
VAL ( cookies addicte )
Merci Val !
Elle est superbe ta quiche, avec en plus une garniture bien épaisse, avec seulement 2 œufs, comment fais-tu ? Je compatis pour tes difficultés à bloguer ET déménager, je m’apprête à faire mes cartons ce we 😦
Merci, Anne. Tu déménages loin ? Bon courage en tout cas, j’ai hâte de défaire mes cartons alors que je n’ai pas encore fini de les faire… Mais il faut bien manger quand même !
Et sinon j’ai utilisé un petit moule à bords hauts, et avec toute la garniture (fromage+poireaux) j’ai eu envie de réduire un peu la dose d’œufs et de crème. Ca s’est bien passé, ouf.
Merci pour l’info du moule. Sinon, je déménage temporairement, je vais faire de gros travaux chez moi (cuisine et salle de bain). C’est casse-pied quand même les cartons !
smooth moving for you! i have lived in my condo for 7 or years and i still feel like i’m not fully settled in… there’re still boxes to be unpacked. and now that we’re in the fixer upper phase, it’s gotten worse.
my favorite thing about a quiche is that it’s season-less, you can put whatever in it based on the seasons and it’s perfect for any meal of the day, and just right for when you’re in the in-btwn phase at home.
Agreed! Quiche is perfect any time of the year, and anything can be delicious in a quiche!
We spent 4 years in the previous appartment, and some of the boxes never got opened (I got rid of many of them for this move, as we’re moving to a slightly smaller house). Good luck with the fixing phase, I am glad we don’t have to go through that!!!
C’est bien courageux de publier ta belle petite quiche durant ton déménagement !! Elle est superbe et elle me plait bien. J’adore ca. Gros bisous
My husband and I love the stinky cheeses and just looking at your lovely quiche (and your photos are good) I can imagine how good it is. While I know I won’t be able to find Maroilles, I think Reblochon might be good if I can’t find something a little stronger.
Reblochon should be good too! Or any other cheese really. Glad you like this quiche, a pity Maroilles isn’t more widely available!
Darya – first thing – I LOVE this quiche. Am on a big leek kick after reading Simon Hopkinson’s line about leeks being the « softly softly of the onion family. » Such an overlooked vegetable. At least, in Canada. And I adore stinky cheese – one of the huge pleasures of life in France.
Secondly – I can so relate to your moving story. And honestly, I think that local moves are the worst. I’ve lost track of how many moves I’ve made in my life but it’s at least 35 and in 4 different countries. My favourite moves were the three moves to Australia and back because you pack your stuff and then don’t see it again for three months. It’s so liberating to own nothing! There’s none of that – « where is the can opener? » because you know damn well it’s on a ship in the middle of the Pacific Ocean! By the time you finally unpack your gear again – it’s a little like Christmas.
All the very best with your move. ♡
Leeks are certainly not overlooked in my house; we adore them!
Thank you for sharing your moving stories; our move went quite smoothly, and we are happily settling into the new house (except I am leaving for the USA next week, for two months! so I won’t really get to know the house until September). I love the idea of not owning anything for a short while; you usually realize that you don’t actually need very much to survive, but then you’re even happier to get your things back when they finally arrive!
Pas eu le temps de venir te le dire, mais j’ai fait ta quiche il y a deux semaines – avec du St nectaire, pas de Maroille sous la main et envie d’en manger tout de suite 🙂 C’etait tres bon, bon j’ai eu les critiques habituelles (trop de poireaux, trop de fromage, j’aime pas les poireaux, etc) mais ce que j’ai adore surtout c’est cette recette de pate brisee, si facile a etaler et delicieuse, je crois que je vais l’adopter (et l’essayer au saindoux ausi).
Effectivement, ton message était dans les spams, mais j’ai pu le voir et le valider quand même ! Je suis heureuse que la pâte t’ait plu, c’est celle que je fais presque systématiquement maintenant. J’aime la pâte fine, et celle-ci se laisse gentiment étaler ; je la préfère largement aux versions que j’ai pu essayer avec du jaune d’oeuf dans la pâte, toujours plus lourdes et moins étalables. Avec du saindoux, elle sera plus croustillante et friable après cuisson.
Et tant pis pour ceux qui n’aiment ni les poireaux, ni le fromage (j’en ai un à la maison qui a râlé à cause du Maroilles) ; ils ne savent pas ce qu’ils ratent !