Mousse au chocolat blanc
par Darya
Chaque année, le quatrième jeudi du mois de novembre, nous fêtons Thanksgiving en famille. Comme chaque année, j’ai trop mangé, et je me suis promis de ménager mon foie jusqu’à Noël, ce qui, me direz-vous, ne devrait pas être bien difficile, puisqu’il reste moins d’un mois. Seulement voilà, entre temps, j’ai reçu le dernier numéro de Saveurs. Et dans celui-ci, un chapitre entier est consacré au chocolat. C’est là que je suis tombée sur une recette de mousse au chocolat blanc que j’ai eu, je ne sais trop pourquoi, une envie irrépressible de préparer. Cette recette ne comporte que trois ingrédients ; du chocolat blanc, de la crème liquide, et une feuille de gélatine. L’utilisation de gélatine permet d’éviter le recours aux œufs, ce qui n’est pas négligeable dans une recette très riche par ailleurs. J’ai même été surprise au moment de la goûter, car cette mousse est finalement – relativement – légère. Je l’ai parsemée de grué de cacao, qui donne une petite amertume agréable à l’ensemble, et même Le Grand, qui n’est pourtant pas amateur de mousses, l’a appréciée. C’est un dessert simplissime et rapide à préparer, et une belle façon de clore un dîner amical. Je referai cette mousse en variant les garnitures ; j’imagine cette mousse très bien avec du zeste de citron vert, de l’ananas, du gingembre, ou encore des Griottines.
Ingrédients (pour 6 portions), recette tirée du numéro 224 de Saveurs
– 200 gr. de chocolat blanc
– 400 gr. de crème fleurette bien froide
– 1 feuille de gélatine (2 gr.)
Pour garnir : quelques pincées de grué de cacao, ou, comme le suggère le magazine, des copeaux de chocolat noir.
Recette
– Faire tremper la gélatine dans un bol d’eau froide environ 20 minutes. Hacher bien finement le chocolat blanc, et le déposer dans un grand bol.
– Chauffer à feu doux 100 gr. de crème.
– Égoutter la gélatine et ajouter à la crème chaude hors du feu. Fouetter pour faire fondre la gélatine, puis verser ce mélange sur le chocolat blanc. Mélanger à la cuiller en bois ou à l’aide d’une maryse, afin d’obtenir une crème lisse et homogène.
– Dans un autre bol, fouetter les 300 gr. restants de crème froide jusqu’à obtenir une chantilly bien ferme. Incorporer délicatement et au fur et à mesure la chantilly au mélange de chocolat blanc. Verser dans six ramequins et réserver au moins deux heures au réfrigérateur.
– Garnir de grué de cacao au moment de servir.
Bon appétit !
The English-speaking corner
White chocolate mousse
Every year, on the fourth Thursday of November, I travel to Paris to celebrate Thanksgiving with my family. Every year I eat way too much, and promise myself I will take it easy until Christmas, which shouldn’t be too difficult, as it is just a few weeks away. But in the meantime I received the latest issue of Saveurs (the French magazine) in my mailbox. And in it, there was a whole chapter dedicated to chocolate. That’s where I found this recipe for white chocolate mousse which I for some reason just had to make. It only has three ingredients too: white chocolate, cream, and gelatin. Because you are using gelatin, you don’t need to use eggs, which I found to be a good point in an already very rich recipe. I was even surprised at how (relatively) light the mousse turned out. I sprinkled it with cocoa nibs, because I like their slight bitterness, and even The Tall One enjoyed it, eventhough he doesn’t usually like mousse too much. This dessert is extremely simple and quick to make, and a nice way to end a friendly gathering around the table. I will be making it again, but with different additions, such as lime zest, pineapple, ginger, or Sour cherries in liquor.
Ingredients (for six ramekins)
– 200 gr. (7 oz) good quality white chocolate
– 400 gr. (14.1 oz) whipping cream, cold
– 1 sheet gelatin (2 gr./0.7 oz)
For garnishing: cocoa nibs, or shavings of dark chocolate (go to the introduction for more suggestions)
Recipe
– Soak the gelatin in cold water for about 20 minutes. Very finely chop the chocolate, and place in a large bowl.
– Gently heat 100 gr. (3.5 oz) of the cream. Remove from the heat.
– Squeeze the softened gelatin leaf, and add to the hot cream, whisking, so it melts. Quickly pour this mixture over the chocolate, and stir, using a spatula or wooden spoon, until all the chocolate has melted, and you obtain a thick cream.
– In another bowl, beat the remaining cream until you obtain firm peaks. Gently and gradually add the whipped cream to the chocolate ganache. Pour into six ramekins, and place in the refrigerator to set (at least two hours).
– When ready to serve, sprinkle with cocoa nibs or chocolate shavings.
Bon appétit!
Looks delicious!!
Radis noir, artichaut, pissenlit, gingembre, fenouil….ce n’est pas aussi glamour que ta jolie mousse en robe blanche mais pour le foie c’est efficace! 😉… Belle soirée
On peut commencer par du pissenlit au radis noir et gingembre en entrée, et finir par la mousse au chocolat ! L’un n’empêche pas l’autre !
L’entrée permet de faire passer le dessert 🙂
This is such a simple yet perfect dessert. It’s everything I love about your blog. The photography is beautiful and the dessert is easy, but made with good ingredients and this complex in flavor. I hope you had a lovely Paris Thanksgiving. Beautiful.
Thanks, Amanda. I know many people who dislike white chocolate, and I rarely eat it, but I do like it very much, and it isn’t overwhelming in this recipe. We did have a very nice Thanksgiving, I hope you did too!
The pictures are beauuutiful Darya, love the simplicity yet creativeness of this dessert. I LOVE white chocolate 😀
Thanks, Dana. You’d love this then!
Je ne suis pas fan de la mousse au chocolat classique mais là…. Ça me donne envie ! J’adore le chocolat blanc et j’ai jamais pensé à le goûter en mousse !
Moi j’aime aussi la mousse traditionnelle, mais celle-ci est bien différente ! Si tu aimes le chocolat blanc, ça devrait te plaire.
Je n’en doute pas ! Merci pour l’article du coup !
I would love to have a big bowl of this. 🙂
Oh dear, a small bowl is quite enough for one person, it is quite a rich little dessert! 😉
Normalement je ne suis pas chocolat blanc. Bon j’ai appris à l’aimer dans des gâteaux, reste à savoir si en mousse comme cela j’aimerais.. en tout cas c’est fort joli bien plus joli que la mousse au chocolat noir !! Bravo Darya ! gros bisous
Hmmm, je ne sais pas, c’est vraiment le goût dominant ici, et c’est quand même riche la crème + le chocolat blanc ! Mais bon, tant qu’on n’a pas goûté… 😉
Je suis heureuse que tu aies pu te procurer Saveurs, merci pour ton retour en tout cas. Bises et bon weekend
Ah ! au fait j’ai oublié de te dire que j’avais acheté aussi le magazine saveurs ! il m’a permis de faire ta connaissance !! tu es bien mignonne !!
Je ne suis pas sure que je choisirais un dessert au chocolat blanc comme detox mais quand on aime on ne compte pas…les calories 😉
Juste une fois, de temps en temps, ça ne peut pas faire de mal !
I don’t like white chocolate by itself, but I like the technique and this may be interesting with some more ingredients — I like your suggestions of pineapple, ginger, or lime.
Darya, One reason I love your blog is because you post novel, refreshing recipes Mainly the thought you put in to presenting it to your readers. I like Stefan’s comment about your suggestions of pineapple, ginger or lime. 🙂
Thanks, Fae. I enjoy novelty in my own kitchen, but I am glad you enjoy these recipes too.
With this beautifully simple yet rich dessert, I think I might top it with the sour cherries and serve on Christmas eve. Thank you for a lovely little dessert that I’m sure my guests will enjoy.
Thanks, Karen. It would be lovely with sour cherries. Beautiful colors for a festive dessert!
Rhô, un délice!!!
Un nuage de douceur ! au chocolat blanc, je suis fan !
Bises.
Ce dessert au chocolat blanc est un vrai délice!
I’ve only made (normal chocolate) mousse once and it turned out like nutella, lol! Not airy at all! You’ll have to show me your technique in detail…
Well, this is a « creamy-moussey » kind of mousse; but then real, old-fashioned traditional mousse is generally on the creamy side, and not too airy.
It took me a while to get used to the texture, as I spent my childhood eating the fluffy stuff from a plastic pot, thinking « that » was mousse!
But still, it is nowhere close to the texture of Nutella 😀
how lovely. i don’t use gelatin much, and i’ve never used sheets, the kind i use is in powder form. i typically don’t use white chocolate, and none of the humans i live with are fans, but i think i could persuade them to bend a little, especially a simple recipe like this one where it would force us to use the very best ingredients…
I hardly ever use gelatin, so when I do, I go for the most common thing you can find here: sheets. For the powdered kind, you have to go to special shops! If you want to give this a try and people around you aren’t too keen on white chocolate, I strongly suggest adding one of the toppings to counter the sweetness a little bit!