Garlic Knots {petits pains à l’ail et aux herbes}
par Darya
Comme je l’ai déjà évoqué précédemment, je suis très désorganisée lorsqu’il s’agit de participer à des échanges de recettes, et je ne me serais probablement pas inscrite à celui-ci si Angie, du blog The Novice Gardener, ne m’avait pas inscrite d’office à son tout premier Friday Fiesta Challenge, qu’elle coorganise avec Catherine du blog Catherine Cuisine. J’avais donc un mois pour trouver une idée, la réaliser, la photographier, la manger (ça va sans dire), estimer qu’elle valait la peine d’être publiée, et rédiger un billet. Et bien sûr, je m’y suis prise à la dernière minute, mais le thème m’avait inspiré un certain nombre d’idées, je ne regrette donc pas d’avoir participé, c’était très amusant !
Pour cet échange de recettes, nous pouvions donner libre cours à notre imagination à condition d’associer les deux ingrédients suivants : levure de boulangerie et herbes fraîches. J’ai donc choisi une recette assez simple, les Garlic Knots (« nœuds à l’ail »), qui sont des petits pains à base de pâte à pizza enrobée d’huile d’olive assaisonnée d’ail nouveau, de persil frais, de parmesan et de fleur de sel. La recette provient de ma ville natale, New York, et a été créée dans une pizzeria du Queens au début des années 1970 comme moyen d’utiliser les chutes de pâte à pizza. Ils sont généralement servis à l’apéritif ou comme entrée, et peuvent être dégustés tels quels, ou trempés dans une sauce tomate toute simple. Ils se mangent tièdes ou à température ambiante, et on peut même les réchauffer au four (avec l’assaisonnement), ce qui leur donne alors une autre texture, plus ferme, et une autre saveur, puisque l’ail et le parmesan vont légèrement dorer. Je serais capable d’en engloutir une fournée entière à moi seule, mais je vais plutôt en garder un peu pour goûter à la version dorée au four. J’espère que la recette vous plaira autant qu’à moi !
Ingrédients (pour environ 20 petits pains)
Pour la pâte à pizza
– 8 gr. de levure sèche active (j’utilise des granulés, je trouve qu’ils fonctionnent infiniment mieux que la levure sèche instantanée)
– 250 gr. de farine T 65
– 1 c. à café de sel
– 1/2 c. à café de sucre
– 2 c. à soupe d’huile d’olive
– Environ 125 ml d’eau tiède
Pour assaisonner les petits nœuds
– Environ 50-60 ml d’huile d’olive
– 1 c. à soupe de parmesan fraîchement râpé
– Environ 2 c. à soupe de persil frais, lavé, effeuillé et finement haché
– 2 gousses d’ail nouveau, pelées et finement hachées
– 2-3 pincées de fleur de sel
Recette
– Mettre la levure dans un petit bol, ajouter une pincée de sucre en poudre et 2 c. à soupe d’eau tiède (prélevées des 125 ml). Faire bien attention, si l’eau est trop froide, la levure ne s’activera pas, mais si elle est trop chaude, cela tuera la levure ; il faut que l’eau soit agréablement tiède au toucher (environ 25°C). Mélanger et laisser reposer une quinzaine de minutes afin que la levure s’active. Le mélange doit gonfler et devenir mousseux.
– Pendant ce temps, verser la farine dans un grand bol. Creuser un puits au milieu de la farine. Parsemer le pourtour du puits de sel. Lorsque la levure s’est activée, la verser dans le puits de farine, avec le sucre restant, l’huile d’olive et les 3/4 de l’eau restante. Mélanger à la fourchette, puis lorsque la pâte commence à s’amalgamer, à la main. Ajouter le reste d’eau si nécessaire. Transférer sur le plan de travail et pétrir à la main entre 5 et 10 minutes (oui, c’est assez long, écoutez un peu de musique pendant ce temps). La pâte ne devrait plus coller. Former une boule lisse et homogène. La déposer dans un bol, inciser le dessus en forme de croix avec un couteau pointu, et couvrir d’un torchon propre légèrement humide. Laisser la pâte reposer près d’une source de chaleur entre une et deux heures. La pâte doit doubler de volume.
– Lorsque la pâte a bien levé, l’aplatir avec le poing, et pétrir une minute de plus. Étaler la pâte au rouleau ; lui donner la forme d’un rectangle d’environ 20 cm de largeur. Découper des bandes d’environ 2 cm d’épaisseur. Former des nœuds avec ces bandes (j’ai parfois fait des doubles nœuds en passant la pâte deux fois dans le trou). Disposer les nœuds sur une plaque munie de papier cuisson. Couvrir d’un torchon propre et laisser lever entre 20 et 30 minutes.
– Préchauffer le four à 200°C. Placer la plaque au milieu du four et cuire entre 10 et 15 minutes, le temps que les petits pains aient bien doré.
– Pendant ce temps, hacher le persil et l’ail et râper le parmesan. Dès que les pains sont cuits, les transférer dans un bol. Verser l’huile d’olive sur les pains chauds et mélanger à la cuiller jusqu’à ce que tous les pains soient bien enduits d’huile. Ajouter le persil, l’ail, le parmesan et le sel et mélanger de nouveau.
– Servir tiède ou à température ambiante.
Bon appétit !
The English-speaking corner
Fresh garlic and parsley Knots
I have already mentioned that when it comes to participating in challenges I am the most disorganised person ever. I probably wouldn’t have signed up for this one, but Angie from The Novice Gardener blog wouldn’t hear any of my excuses, and just put my name on the list of participants. So here I am, participating in the first Friday Fiesta Challenge, hosted by Angie and Catherine, from Catherine Cuisine. I had a month to come up with an idea, make it, take pictures, eat it (of course), decide whether it was good enough to be shared with you, and write the text. So of course, I only started thinking about it about two days ago. But I must say, the theme was quite inspiring, and I am glad I participated, this was lots of fun.
For this challenge, we could make anything we chose, as long as the recipe contained the two following ingredients: yeast and a fresh herb. I chose a really simple recipe, Garlic Knots, which are basically little buns in the shape of a knot, made with pizza dough, and drizzled with olive oil, chopped garlic, fresh parsley, parmesan, and fleur de sel. The recipe comes from my home town, New York. It was created in a Queens pizzeria in the early 1970’s as a way to use up leftover pizza dough. Garlic Knots are usually served as appetizers, and can be eaten on their own or dipped in a simple marinara sauce. They are usually served warm or at room temperature, but they can also be baked a second time, which alters the texture and flavors slightly, as the garlic browns and the parmesan melts. I could eat a whole batch on my own, but I’ll keep some to try baking them a second time. I hope you like this recipe as much as I did!
Ingredients (yields about 20 knots)
For the pizza dough
– 8 gr. (2 tsp) dry active yeast (I use granulated yeast, I always get better results with it than with instant yeast)
– 250 gr. bread flour (8.8 oz)
– 1 tsp salt
– 1/2 tsp sugar
– 2 Tbsp olive oil
– About 1/2 (125 ml) cup warm water
For the seasoning
– About 1/4 cup olive oil
– 1 heaping Tbsp freshly grated parmesan
– About 2 Tbsp fresh parsley, washed, stemmed, and finely chopped
– 2 fresh garlic cloves, peeled, and finely chopped
– 2-3 pinches fleur de sel
Recipe
– Place the yeast in a small bowl, add a pinch of sugar, and 2 Tbsp warm water (taken from the 1/2 cup). Be careful to use water that feels warm and comfortable to the touch; if the water is too cold, the yeast won’t rise; if it is too hot, it will kill the yeast. Stir, and let the yeast rise for about 15 minutes; the mixture should swell and become foamy.
– Meanwhile, place the flour in a large bowl. Dig a well in the middle. Sprinkle salt on the sides of the well. When the yeast has activated, add it in the center of the bowl, along with the remaining sugar, olive oil, and about 3/4 of the warm water. Stir with a fork, then, when the dough starts coming together, use your hands. Transfer the dough to a clean work surface, and knead for 5 to 10 minutes (which is a long time – you could listen to some food-related music while you do this). Add more water or flour if needed. The dough shouldn’t stick after a while. Shape the dough into a smooth ball. Place it in a bowl, slash a cross on top of the ball using a sharp knife, and cover with a clean, damp cloth. Let the dough rise for at least an hour in a warm spot. The dough should double in size.
– When the dough has risen, punch it down with your fist, then knead for another minute. Roll out the dough, giving it a rectangular shape of about 20 cm (7-8 inches) wide. Using a sharp knife, cut the dough into 2 cm (0.75 inch) wide strips. Tie the strips into knots (I occasionally made double knots). Place the knots on a baking sheet with parchment paper on it. Cover with a cloth and let the dough rise for about 20-30 minutes.
– Preheat the dough at 200°C (390-395°F). Bake the knots for 10 to 15 minutes, until nice and golden on the top.
– Meanwhile, chop the parsley and garlic, and grate the parmesan. As soon as the knots are ready, transfer them to a bowl. Pour olive oil on them while they are still hot, and stir with a spoon until they are evenly coated. Add the parsley, garlic, and salt, and stir again, until evenly coated.
– Serve warm or at room temperature.
Bon appétit!
C’est trop bon Daria, je suis en train de preparer le diner et j’echangerai bien mes boureks avec tes petits pains en plus je suis sure qu’ils doivent sentir super bons. Bonne soiree 🙂
Merci Linda, c’est vrai qu’ils sentent très bon ces petits pains. Moi ce sont tes boureks qui me font rêver ! On échange ?
[…] Darya […]
So beautiful!
Thank you!
Yum! I’ve made these before, but didn’t turn out as pretty as yours. I’ll have to try again, and this time will follow your directions closely, including listening to food-related music. 🙂
Thank you, Angie. I could knead for ever with the right music playing! These are very flavorful, I love using fresh garlic, it is milder than dry garlic, and much tastier.
So pretty! And I’m sure they are delicious!
Thank you, Francesca. We gobbled them all up!
I would have done the same! 🙂
Quelle merveilleuse idée ces petits pains en pâte à pizza ! Ils sont ravissants et entourés d’une bonne huile d’olive, de parmesan, d’ail et de persil, j’essaie d’imaginer leur goût, ils doivent être divins ! Très jolie recette.
Merci Laurence ! Effectivement, ils ont une saveur bien prononcée, avec des ingrédients de qualité et surtout de l’ail très frais, c’est vraiment délicieux.
C’est bien mignon ces petits pains, je ne connaissais pas ce challenge. Une petite question pratique: où trouves-tu ta farine T65 ?
C’est la première édition de ce challenge, mais j’imagine qu’il y en aura d’autres par la suite. La farine T65 qui est celle que j’utilise le plus souvent, je la trouve dans mon supermarché pourri, au rayon bio, sinon en boutique bio, j’achète souvent le sac de 5 kg de farine locale, ça me dure ainsi plusieurs mois.
Donc il faut que j’aille au rayon bio. J’ai pris une farine spécial pain mais je ne suis pas sure que ce soit la même chose !
Je ne sais pas, je n’ai jamais pris de « farine spécial pain » ! Mais la mouture est peut-être indiquée quelque part sur le paquet, peut-être qu’avec une loupe, tu trouveras. Sinon la T65 c’est quasiment toujours en bio que je la trouve, pour les pains c’est parfait.
This are a big trend over here and my kids would love this recipe. Great post. 🙂
I didn’t know these were trendy. I’ve seen quite a few recipes on blogs, so I wanted to try my own version, and we loved them. And they are definitely kid-friendly!
Yeah you see them in pizza joints. 😊
C’est drôlement joli et très appétissant ! Je me laisserais tentée sans pb ! Ils doivent être si parfumés ces petits pains. Et tes photos sont divines 😉
Des bisous Darya **
Oh merci Laurence, j’ai pris les photos entre 2 averses incroyables. Ils sont très parfumés ces petits pains. On les a adorés et il n’en reste plus un seul.
Wow! I love the shape and flavors! So intricate, yet simple. 🙂
Thank you! They are very simple, and so flavorful. I’ll be making them again!
Darya, these are gorgeous. The garlic is so beautiful. I didn’t know the garlic knot was invented in Queens. I too was supposed to make something for the challenge, but boy have I been overwhelmed with work lately. I need to start using yeast. These really are so beautiful. You really have a talent.
Thank you, Amanda. It’s a pity you’ve been overwhelmed with work, this was a fun challenge for me, I hardly ever use yeast. I just sent a whole chapter to a professor I am meeting in Paris on Monday, so I decided to take some time off today, and made these delicious garlic knots. I had no idea they were from New York until I started writing the post! I hope you are well, and good luck with work!
Deliicious! What a great way to use up pizza dough. I usually just bake extra bases and pop them in the freezer. Next time it will be garlic knots for us
Thank you. I made the dough on purpose this time, but if you ever have scraps this is the perfect way to use them!
These knots look wonderful, Darya! Great that you didn’t miss the event and shared the recipe with us :-). Sounds like a great treat to have with some summer rosé wine.
Thank you, Claudia. Yes, these would be a perfect thing to bring to a summer gathering!
Mmm! Your garlic knots look so cute and delicious! OMG, dipped in a little marinara sauce with a lovely glass of wine – sound like dinner to me. Great entry to the challenge! 😀
Thanks for stopping by. I am glad you liked these knots. I didn’t try dipping them in marinara (they disappeared to quickly) but next time I will.
Perfect! They’re so cute
I love the smell of these guys while they’re baking almost as much as I like eating them. Really really good, Ken
The smell is divine, and I love how they puff up in the oven. I’ll be making these again soon!
Your garlic knots look delicious! We serve those at our pizza place too! We make some that are sweet too — for dessert. They’re tossed in cinnamon and sugar….:)
Thanks Randle! I should try the sweet version next time, it sounds delicious.
It is hard to order a pizza in New York without having a garlic knot– yours are the BEST I’ve ever seen!! I am trying your recipe and hoping for the same result 🙂 YUM!!! My family will be thrilled!
Thanks for your kind comment! These are really easy and so full of flavor. The next time I am in New York, I’ll definitely be on the lookout to try « the real thing ».
Oh wow, our family has such fond memories of similar little bread knots from our local pizza restaurant, when we lived in the USA – they also served it with Marinara sauce and we could never get enough of the garlicky, cheesy oil underneath them for soaking up with the bread! Thanks for your recipe Darya – can’t wait to try making these at home – very exciting!
Thank you for the kind words, Margot. I have no such memories, but it is time to create them. I really enjoyed soaking up the leftover olive oil (and garlic and parmesan and parsley) from the bowl. I’ve yet to try serving these with marinara sauce.
C’est génial ça!….j’ai justement acheté de l’ail nouveau!
Je suis d’accord, l’ail nouveau, c’est génial ! Surtout quand c’est l’ingrédient principal.
Yum! I love anything garlicky and this sounds lovely! 🙂
Thank you, Jhuls! I agree, anything garlicky is bound to be delicious.
I totally agree! 😉
The garlic knots look really cute! Thank you for sharing 🙂
Thank you for stopping by!
Tres inspirant ces petits pains. Et interessant choix de musique 🙂
Héhé, moi j’adore les vieux Calypsos des années 30 ! Et les petits pains sont partis comme des petits pains, je les recommande vivement !
Those are so cute Darya! They look absolutely divine…and yummy!
Thank you! They are cute, and delicious! We devoured them almost instantly.
I can almost taste the garlic in these, Darya! Such beautiful and tasty looking knots of bread. I think the presentation of the knots really make them stand out and look appetizing. I’m going to print and keep these in mind for my next gathering with friends – I’m sure they will be impressed with these. Well done!
Thank you, Ngan! The presentation definitely makes them look appealing, and the little knots are so easy to tie! I’d recommend increasing the amounts by at least 2 or 3 if you are serving these for a crowd, as once you start, you can’t stop eating them!
Oh génial ! Je vais faire ça à mon homme qui a vécu un an à NY. Les garlic knots ont été un élément essentiel de son alimentation de base 😉
My husband could eat an entire basket of garlic notes. Your photos make me think that I need to make these for him soon.
Thank you, Karen. My boyfriend would have eaten the whole batch if I hadn’t forced him to share with me!
These are so, so wonderful Darya! I think I could eat the entire batch by myself also… I am a bread fiend! I am so impressed with the freshness of your garlic also. I don’t think I’ve ever seen one so beautifully plump and fresh! I definitely want to make these (and I hear you about the disorganisation, I am exactly the same… I never get myself organised in time to join anything!) xx
Thanks, Laura! It is fresh garlic season here, it is sold with its green stalks, the smell is heavenly, and the flavor is milder than with dried garlic. The season is short, so I am trying to make the most of it, and these little knots were perfect for that!
Coucou ma Belle ♥ Je fais régulièrement des petits pains à l’ail et aux herbes de Provence, mais j’avoue que l’idée des petits noeuds me fait complètement craquer ! Merci pour le partage 🙂
Plein de bisous doux ♥ ♥ ♥
Coucou ! Tes petits pains sonnent aussi très bien à mes oreilles. Ces petits noeuds, ça change un peu, et ça se dévore sans faim. Bises
Qu’ils sont beaux! Et originaux aussi!
Merci ! Cela faisait longtemps que j’avais envie de préparer ces petits pains new yorkais, je ne regrette pas, ils sont délicieux !
ces petits pans sont juste parfaits. je m’empresse de noter la recette pour ma prochaine occasion d’apéro… tiens… ce week-end 🙂
Merci, je suis ravie qu’ils te plaisent. A l’apéro, c’est parfait !
[…] d’en faire pour l’apéritif. Et j’avais oublié mais Darya du très joli blog Tortore me les avait faits découvrir, elle propose une très jolie version que j’ai reprise. Ces […]