Galette des rois {pistaches et griottes}
par Darya
Tout d’abord, je voudrais vous souhaiter une excellente année 2014 ! J’espère que vous avez tous passé d’excellentes fêtes de fin d’année ; pour ma part j’ai pris de vraies vacances (vraies dans le sens où j’ai oublié mon travail pendant dix jours), et j’ai profité de mon séjour à Paris pour me promener, voir ma famille, mes amis, des expos, et bien (mais parfois un peu trop) manger. De retour à la maison, je fais plus attention à mon alimentation, les soupes, salades et légumes constituant la plus grande part de nos repas de ces derniers jours. Avant de servir cette galette en dessert, j’ai donc servi une salade de mâche avec des paillassons de céleri rave ; je voulais être sûre qu’il y eût encore de la place dans nos estomacs pour accueillir ce délice beurré.
La tradition de tirer les rois le jour de l’Épiphanie a été adoptée dans ma famille lorsque nous nous sommes installés en France à la fin des années 1980. Chaque année, en famille ou entre amis, mon petit frère était envoyé sous la table attribuer les parts aux convives. Il est maintenant rare que ce grand dadais devenu adulte passe sous la table, mais cela ne nous empêche tout de même pas de manger de la galette. Depuis deux ans que je vis à Lille, je la fais moi-même, et c’est pour moi l’occasion de préparer une pâte feuilletée ; tant qu’à en préparer une fois dans l’année autant que ce soit pour la galette des rois. Chaque année, je prépare une galette légèrement différente ; la première fois, je l’ai garnie d’une simple crème d’amandes, et ce fut bon. L’an dernier, j’ai préparé une véritable frangipane, à savoir un mélange de crème pâtissière et de crème d’amandes. Cette année j’ai poussé la gourmandise un peu plus loin en préparant de nouveau une frangipane, mais en utilisant une crème de pistaches à la place de la crème d’amandes et en y ajoutant quelques griottes à l’eau de vie. L’association est assez classique mais elle fonctionne à merveille dans cette galette !
La galette des rois n’est pas difficile à préparer, mais comme vous pourrez le constater sur les photos, j’ai été un peu trop hardie sur la décoration de la galette, et je l’ai légèrement percée à un endroit, et la frangipane a légèrement débordé pendant la cuisson (heureusement, la fève était bien cachée). J’ai donc d’abord hésité à partager ma recette, mais les amis (vous vous reconnaîtrez) auxquels j’ai montré les photos m’ont tous encouragée à le faire malgré son défaut. Et puis c’est vrai qu’après tout, c’est un blog de cuisine ici, alors je m’excuse pour cette imperfection esthétique et vous encourage à bien lire la recette, qui devrait vous mettre l’eau à la bouche. Certaines étapes de la préparation peuvent être réalisées la veille de la cuisson. Ainsi, j’ai préparé la pâte feuilletée, la crème pâtissière et la crème de pistaches à l’avance. Le lendemain, il ne restait plus qu’à assembler la galette, en me concentrant bien pour ne pas oublier d’y intégrer la fève, et à la mettre au four. Je ne vais pas partager avec vous ma recette de pâte feuilletée, elle est tirée d’un livre d’Eric Kayser que m’a offert une amie (merci Cha) et j’aimerais être plus à l’aise avec la technique avant d’en parler sur ces pages. En revanche, je vais vous donner mes recettes de crème pâtissière et de crème de pistaches, ainsi que les instructions, somme toute assez simples, pour la cuisson de la galette.
Ingrédients (pour une galette de 24-25 cm de diamètre, 4 à 6 parts)
– Environ 400 à 450 gr. de pâte feuilletée (ou 2 rouleaux pré-étalés, cela vaut le coup de prendre une pâte de bonne qualité, pur beurre, sans additifs, ai-je vraiment besoin de le préciser ?) – garder les chutes pour quelque chose de bon, comme ces Rabottes par exemple
– 1 portion de crème pâtissière (voir recette ci-dessous)
– 1 portion de crème de pistaches (voir recette ci-dessous)
– Une douzaine de griottes à l’eau de vie (autrement connues sous le nom de Griottines®)
– 1 œuf battu
Pour la crème pâtissière
– 200 ml de lait
– 1/2 gousse de vanille fendue (facultatif)
– 50 gr de sucre de canne blond
– 2 jaunes d’œuf (réserver les blancs pour une autre occasion, ils se conservent parfaitement bien jusqu’à 6 jours au réfrigérateur, dans un récipient hermétique)
– 20 gr de farine T45
Pour la crème de pistaches
– 85 gr de beurre très mou
– 85 gr de sucre glace
– 100 gr. de poudre de pistaches
– 1 œuf
– 10 gr. de fécule de maïs
Recette
– Préparer la crème pâtissière (quelques heures à l’avance ou jusqu’à 48 heures à l’avance) : Dans une petite casserole, mettre le lait et la gousse de vanille fendue. Porter à ébullition. Pendant que le lait chauffe, fouetter ensemble le sucre et les jaunes d’œuf, jusqu’à obtention d’un mélange jaune pâle bien homogène. Incorporer la farine et bien fouetter. Il ne doit pas y avoir un seul grumeau. Lorsque le lait bout, en verser la moitié sur le mélange de sucre, jaunes d’œuf et farine, en fouettant continuellement pour éviter que le mélange ne se transforme en omelette. Verser ce mélange dans la casserole où se trouve le reste de lait, et fouetter sans arrêt à feu moyen-doux jusqu’à obtention d’une crème épaisse (cela devrait prendre entre 3 et 5 minutes, en fonction de la consistance souhaitée ; moi je l’aime épaisse, j’ai donc fouetté plus longtemps). Ôter du feu, jeter la gousse de vanille, filmer au contact et laisser refroidir (filmer au contact empêche la formation d’une « croûte » sèche sur la surface de la crème pâtissière). Si la crème n’est pas utilisée le jour même, la réserver au réfrigérateur une fois refroidie.
– Préparer la crème d’amandes (le jour même ou maximum 24 heures à l’avance, mais pas plus car elle contient un œuf cru) : dans un bol de taille moyenne, travailler le beurre mou en pommade à l’aide d’une cuiller en bois. Tamiser la poudre de pistaches et le sucre dans le même bol. Mélanger à la cuiller en bois. S’il reste des morceaux de beurre à ce stade, ce n’est pas grave. Ajouter l’œuf et bien mélanger pour obtenir une crème épaisse et homogène (maintenant, il ne doit plus rester de morceaux de beurre). Ajouter enfin la fécule de maïs (tamisée également) et mélanger de nouveau jusqu’à obtention d’une crème homogène.
– Juste avant d’assembler la galette, mélanger la crème pâtissière et la crème de pistaches, afin d’obtenir une frangipane homogène. Battre l’œuf en omelette. Préparer un petit bol avec quelques griottes égouttées et mettre la fève à portée de vue.
– Assembler la galette : découper deux cercles de pâte feuilletée ; la base de la galette doit faire 24-25 cm de diamètre et le second disque de pâte doit être légèrement plus grand (environ 26 cm de diamètre). Déposer le plus petit disque sur une plaque de cuisson munie d’une feuille de papier sulfurisé. Sur le plus petit disque, disposer la frangipane (je n’ai pas tout utilisé), en laissant une marge d’environ 1 cm entre le bord de la pâte et la crème. Ajouter quelques griottes ainsi que la fève. Couvrir avec le second disque de pâte. Bien presser sur les bords pour souder les deux disques. Cranter les bords à l’aide d’un petit couteau. Badigeonner la galette d’œuf battu. Percer un petit trou sur le dessus de la galette. A l’aide d’un couteau pointu, tracer des arcs de cercle sur le dessus de la pâte (ne pas appuyer trop fort, au risque de percer la pâte comme je l’ai fait). Réserver la galette au réfrigérateur pendant environ 30 minutes.
– Préchauffer le four à 240°C. Enfourner la galette. Après environ 10-15 minutes, lorsque la pâte a bien gonflé, baisser le thermostat à 200°C et poursuivre la cuisson pendant environ 20 minutes, jusqu’à ce que la galette soit bien dorée et gonflée. La sortir du four et la laisser tiédir. Servir la galette tiède ou à température ambiante.
Bon appétit et bonne année !
The English-speaking corner
Galette des Rois – Kings’ Cake (an untraditional recipe with pistachios and sour cherries)
First, I would like to wish you all a very Happy New Year! I hope you all had a pleasant end of the previous year, as for me, I took some days off and spent my time in Paris, walking, seeing family and friends, exhibitions, and eating very well (and sometimes a bit too much). Now that I am back home, I am more careful about what I am eating, and soups and salads are my main sustenance these days. Before serving the galette which I am sharing with you today, I made sure to serve a very frugal lunch: celeriac latkes and a mâche salad. I wanted to make sure we would still have room in our stomachs for the buttery deliciousness awaiting us.
My family adopted the tradition of the « Galette des Rois » (Kings’ cake) when we moved to France at the end of the 1980’s. Every year, my mother would make – and still makes – a « Galette des rois », a delicious buttery puff pastry filled with frangipane, a mixture of pastry cream and almond cream. Before shaping the galette, it is mandatory to add a « fève » (fava bean), which nowadays can be a ceramic, plastic or even metal trinket of any shape and colour, but which originally was supposed to symbolize baby Jesus; whoever gets the slice with the trinket becomes King (or Queen) for a day. Before the middle of the 19th century, people would use a real dry fava bean, which is what I did this time, as I find it more appropriate than the oversized golden metal Victor Hugo bust I had been using before – an oversized Victor Hugo trinket symbolizing Baby Jesus? Seriously? I wonder who came up with that absurd idea! Before serving the galette, the youngest person in the room would be sent under the table – in our home, it would usually be my brother, though he is now way too big to fit under the table – and would call out the names of the guests; that way, it was impossible to cheat and give oneself the slice containing the fève. Since moving to Lille two years ago, I have started making my own galette. It is the only time in the entire year when I make my own puff pastry, and every year, I make a slightly different Galette. The first time, I made a simple almond cream galette; last year, I made a real frangipane galette. This year, I went overboard, and created a galette with a pistachio frangipane and added a few drunken sour cherries for extra gourmandise. The combination of pistachios and sour cherries is wonderful, and works quite perfectly in this galette!
The galette itself is not at all difficult to make, but as you can tell from the pictures I cut through the dough while enthusiastically decorating the top of the galette, and the pistachio frangipane rose out of the dough slightly (fortunately the fève remained hidden). I had almost decided not to share the recipe, but I showed the pictures to some friends, and they all insisted I should share the recipe anyway. Thank you, friends! After all, it is the taste that matters, much more than the looks of it. I am not sharing the puff pastry recipe as it is very basic, and I am not yet comfortable enough to have opinions about it that I would want to share. But I am sharing the recipes for pastry cream, pistachio cream, and giving basic instructions for this delicious galette. And I hope you enjoy this recipe as much as we did, for it is truly delicious!
Ingredients (for a 24cm/9.5 inch galette, serving 4 to 6 people)
– About 400-450 gr/1 lb excellent quality store-bought or home-made puff pastry (I did not use all of it, keep the scraps for something else, like these delicious Rabottes)
– One recipe pastry cream (see recipe below)
– One recipe pistachio cream (see recipe below)
– About a dozen Griottines® (sour cherries macerated in kirsch)
– 1 egg, beaten, for glazing
Pastry cream
– 200 ml milk
– 1/2 vanilla bean, halved (optional)
– 50 gr (1.7 oz) sugar (I used blond cane sugar)
– 2 yolks (reserve the whites for another use, they keep for up to 6 days in an air-tight container in the refrigerator)
– 20 gr (0.7 oz) pastry flour
Pistachio cream
– 85 gr (3 oz, 6 Tbsp) very soft butter
– 85 gr (3 oz, 1/2 cup + 1 heaping Tbsp) icing/powdered sugar
– 100 gr (3.5 oz, 1 level cup) ground pistachios
– 1 egg
– 10 gr (0.35 oz (1 slightly heaping Tbsp) corn starch
Recipe
– Prepare the pastry cream (a few hours or up to 2 days ahead of time): in a small sauce pan, place the milk and the vanilla bean halves. Bring to a boil. While the milk is heating, whisk the sugar and yolks together. Once well combined, add the flour and whisk vigorously. There shouldn’t be a single lump of flour left. When the milk has boiled, pour half of it on the sugar-yolk-flour mixture, whisking constantly to avoid ending up with an omelet instead of pastry cream. Pour the mixture back into the saucepan with the rest of the milk. Put back on the heat and whisk constantly over medium-low heat, until you obtain a thick and gelatinous cream (3 to 5 minutes depending on how thick you like it; I like it on the thick side). Remove from the heat, discard the vanilla bean, and cover with a plastic wrap: the wrap should touch the cream, otherwise you will end up with a dry crust on top of your cream. Let the pastry cream cool. If not using the same day, refrigerate.- Prepare the pistachio cream (not more than 24 hours ahead of time, as it contains raw egg): in a medium-sized bowl, cream the butter using the back of a wooden spoon. Sift the sugar and pistachio powder over the bowl, and mix with the butter. If there are any visible bits of butter at this point, it is OK. Add the egg and mix thoroughly; there shouldn’t be any lumps of butter left at this point. Add the sifted corn starch and mix again until well incorporated. If not using the same day, cover with a plastic wrap, and refrigerate.
– Before making the galette, mix the pastry cream and the pistachio cream, until you obtain a thick cream (the frangipane). Beat the egg. Prepare a bowl with the drained sour cherries, and don’t forget about the fève.
– Assemble the galette: cut two circles of puff pastry. The bottom circle should be slightly smaller than the one which will be on top (24-25 cm for the first, 26 cm for the second). Place the smaller circle on a piece of parchment paper spread over a baking sheet. Spoon the pistachio frangipane on top (I didn’t use all of it). Leave a 1.5 cm (1/2 inch) margin of dough around the frangipane. Add the sour cherries and fève. Cover with the bigger circle of dough, pressing on the edges to enclose the frangipane. Give the edges a pretty shape using a sharp knife. Brush the top of the galette with the beaten egg. Cut a small hole on top of the galette, and create a pretty pattern with the point of a sharp knife (don’t cut through it like I did). Place the baking sheet in the refrigerator for about 30 minutes.
– Preheat the oven at 240°C/465°F. Place the baking sheet in the oven. After about 10-15 minutes, the dough will have nicely puffed. Lower the heat to 200°C/390°F and bake for another 20 minutes or so, until the galette is nicely puffed and a deep golden colour. Remove from the oven and let it cool. Serve warm, or at room temperature.
Bon appétit and a Happy New Year!
Elle est sublime cette galette, j’avais hésité avec la crème de pistache et j’ai un petit regret en voyant la tienne 😉 Très belle année Darya, bises
Merci Floriane ! Il est encore temps de refaire une galette… ou de remettre à l’an prochain. Je n’en fais qu’une chaque année, alors j’aime varier, mais celle-ci, je pense que je la referai c’est sûr ! Bonne année à toi aussi ! Bises
Comme à ton habitude, tes idées et tes mélanges de saveurs m’épatent ! Belle année à toi, riche en nouvelles découvertes culinaires, en amour et sensations fortes, à table comme au quotidien !
Спасибо, Полина! Bonne année à toi également, que soit sur le plan personnel ou professionnel. Et bonne continuation avec tes billets incisifs, j’aime beaucoup les lire.
Belle année, Darya! This galette looks so beautiful–I didn’t even notice where it cracked. The puff pastry looks really perfect too.
Thank you, and Bonne année to you too! I must say I am quite proud of how the puff pastry turned out, even though I used more butter than I have ever used in my entire life to make it. But it is only once a year… and so worth it!
Tu réponds à ma question pour le déjeuner de demain: si on fait une galette à la pistache, faut-il mettre de la crème pâtissière ? Je vais donc préparer ça pour demain .
Ayant lu ton billet consacré à la galette des rois, je sais que tu affectionnes la « vraie » frangipane, je te recommande donc de mélanger la crème de pistaches avec de la crème pâtissière. Sinon, la crème de pistaches seule fonctionnerait aussi, c’est une question de texture et de préférence personnelle.
Je te souhaite une belle année 2014 ! J’ai une préférence pour la frangipane mais cette version gourmande à la crème de pistaches me donne envie d’y goûter !
Bonne année à toi aussi Laurence. Je suis d’accord, rien ne vaut une galette à la frangipane traditionnelle ! Mais celle-ci est vraiment délicieuse aussi, nous l’avons dévorée en moins d’une 🙂
The pic was so awesome that I had to read your blog…. Believe you me I never thought the French I would learn in high-school would be so useful.
I have spent over an hour reading this one post while consulting a dictionary. 🙂
Wow, thank you! I am glad you enjoyed reading the post in French, I hope it wasn’t too difficult. I have actually learnt alot of English since I started writing this blog 🙂
Très belle et douce année. Et merci pour cette recette, toujours aussi surprenante et alléchante. Dommage, je viens de finir ma galette….
Bonne année à toi aussi ! C’est vrai qu’enchaîner trop de galettes les unes après les autres n’est pas recommandé ! L’année prochaine peut-être 😉
Wow super! J adore la pistache, ca doit être tres tres sympa comme rendu! Et bravo d avoir fait la pâte feuillete toi meme, pas sure que j aurais le courage d en faire autant… Trouves tu qu il y a une grande difference avec l’indystrielle?? Bises
Cette galette serait tout aussi délicieuse avec une pâte feuilletée « industrielle » de bonne qualité. Comme je le dis, je ne fais pas pâte feuilletée qu’une fois dans l’année, ce n’est pas difficile, mais ça demande une bonne organisation et une grande disponibilité. Après, j’ai trouvé mon feuilletage bien meilleur que celui des pâtes du commerce (quand on sait la quantité de beurre qu’il y a là-dedans on n’est pas surpris), mais c’est peut-être la satisfaction de l’avoir faite moi-même 🙂 Bises
I love the way each family adapts these sorts of traditions. Your pistachio and cherry version sound divine! I wish that gluten free puff pastry was easier to make so that I could try this recipe out.
There are many quite different regional traditions for the « Galette » des rois, but the frangipane galette is the one we always had at home. My pistachio and cherry additions are very untraditional, and a purist would probably not approve, but it is too delicious not to try!
I have never tried making gluten free puff pastry, but I know such a thing can be found at specialized stores; are none of those worth trying? You could always transform this into an open « tart » and use a gluten free shortcrust, it would be quite different, but probably still very delicious
I have not been able to find ready made gluten-free puff pastry in NYC. Maybe it is more usual in France? Your idea of using a shortcrust (which I have very good gluten-free recipe for) is a very good one though! Maybe I will make one for myself for my birthday. I’ll let you know!
I have never tried gluten free puff pastry myself, but it can be found (I wouldn’t say it is an easy thing to find though). Ready-made gluten free ingredients are a new thing in France, and alot of them come from the US or Germany, which is why I assumed it was an easy thing to get in the States. But a thin shortcrust would certainly work, let me know if you ever give it a try!
Bravo pour la réalisation! j’avoue ne jamais avoir essayé….
Une année bien commencée…je te souhaite que la suite soit aussi belle!…
Merci et bonne année à toi aussi ! C’est vrai que cette galette marque un bon début d’année dans ma cuisine, espérons que ça continue ainsi
Wow Darya, you started the new year with a bang! What an eye pleasing delectable dessert with decadent ingredients. I would really like to learn this one. Thank you for the tutorial and the beautiful layout/presentation!
Thank you, Fae. Best wishes for the New Year! It is quite an easy galette to make, and if using store-bought puff pastry, it is actually quite quick too (each cream takes about 10 minutes to make, not more). The traditional recipe calls for ground almonds instead of pistachios and no cherries, but this one is really tasty!
A la pistache j’adore!!
😉 Oui, moi aussi, c’est mon fruit à coque préféré !
je m’incline à nouveau devant l’une de tes recettes !… je m’inviterais d’ailleurs bien chez toi demain… mais je suppose que la galette n’a pas fait de pli ?.. !… 😉
bonne et heureuse année 2014… je ne crois pas te l’avoir déjà souhaitée… et fais nous encore rêver avec tes belles recettes !
Merci, et bonne année à toi également ! Malheureusement, nous avons dévoré la galette, il n’en reste pas une miette, mais il est encore temps d’en refaire, l’Epiphanie n’est que lundi après tout !
😉
oh là là, que tout cela me semble bien gourmand ! Encore une belle recette qui devra attendre sagement avec ta stollen dans un coin de ma mémoire 😉 Belle année gourmande et riche en jolies rencontres !
Ah oui et cette superbe galette vient rejoindre les autres dans mon tableau pinterest dédié, c’est la moindre des choses !
Merci ! C’est très gourmand, d’ailleurs avec les restes de frangipane et de pâte feuilletée, j’ai fait deux « chaussons-galettes », ça va être sympa pour le goûter aujourd’hui ! Bonne année à toi et ta famille qui s’agrandit et prends-bien soin de toi !
Very impressed that you’re making your own puff pastry. I’ve only ever made it once, during catering college, and I swore I’d never make it again! That was a while ago. Actually, I seem to have a block with any kind of pastry.
This sounds delicious. And the combination of sour cherries and pistachio has me positively drooling. And wondering if there’s an ice cream with both?!
I think on a cold day when you don’t plan to leave the house, making puff pastry can be quite fun, it only takes about 5 minutes every hour for 4 hours (which I think could be stretched into morning, noon, afternoon, and evening). Pistachio and sour cherry ice-cream sounds amazing! I keep encountering this combination, so I am glad I have it a try myself!
Belle recette, comme d’habitude. Je vous « suis » sur wordpress mais curieusement je ne vous reçois pas dans ma boîte email…
Je viens de publier mes sites préférés de 2013, vous y figurez http://onefrenchword.wordpress.com, J’espère que le post vous conviendra et vous amènera du traffic! Bonne Année.
Merci beaucoup, Caroline. Bonne année à vous ! Je vous la souhaite riche en découvertes linguistiques et culinaires. Je ne sais pas pourquoi vous ne recevez pas les notifications de publication par mail, êtes-vous sûre d’être bien inscrite ? Je vous remercie de m’avoir citée parmi vos découvertes de 2013, je prendrai le temps de découvrir les autres blogs cet après-midi !
Je me suis désinscrite puis réinscrite, on va voir si ça marche!
Darya trop belle et gourmande cette gallette des rois!
Et la petite figurine de Victor Hugo, très marrant!
Demani je vais faire moi mêmê quelque chose de speciel, le pain traditionel en Suisse, la couronne des Rois!
Dommage j’ai aucune figurine, je crois je vais mettre dedans une petite amande douce 🙂
Bon Dimanche et bonne Epiphanie
Bisous
Lou
Merci Lou ! Bonne année à toi, continue de nous régaler avec de belles recettes ! 🙂
La couronne des rois existe aussi en France, mais c’est plutôt une tradition du Sud ; la galette feuilletée est très parisienne, c’est avec cela que j’ai grandi ! Une amande comme « fève » c’est une bonne idée, mais il y a le risque de croquer dedans, c’est pour ça que j’utilise une fève (là, le risque c’est de se casser une dent… oups).
J’ai hâte de voir ta recette !
Bises
Ahahhahahah, j’éspere qui personne ne va se casser une dent.
Moi je ouvre toujours religieusement le petit pain pour decouvrire s’il y à la figurine dedans, pas de riqsue 😉
Je t’envoye un gros bisous et à bientôt
Lou
Happy New Year! I love frangipane and with pistachio and the addition of the cherries is inspired. When I next get time to make puff pastry I will be trying this. Thanks.
Happy New Year to you too! It is a wonderful combination of ingredients, I am glad I tried it, and I will certainly be using it again for other desserts in the future! I am happy you are inspired to try this recipe!
Lovely as always, Darya! Yours looks nearly as good as Raymond Blanc’s!
Thank you, Pami! I had no idea who Raymond Blanc was and just googled him, so I take this as a compliment 😉
Happy New year!
Haha! That’s hilarious that he’s not as famous in his native France as he is here in the UK!
Happy New Year to you. Your Galette des rois is beautifully made and baked.
Thank you, Maria. And a Happy New Year to you too!
I think this should be the new traditional galette des rois. Brilliant!
Thank you! I love the traditional one very much, but this one is quite something!
Wow! This cake looks amazing. Love your blog. I get a chance to practice reading french and then double checking that I understood with the english version. Thank you. 🙂
Haha! Thanks, Gwynne. I am glad you enjoy comparing the two languages; I enjoy writing in both (though I am not quite as comfortable with the English as with the French). Happy New Year, and stay out of the cold!
Des saveurs que j’aime pour cette magnifique galette ! Belle année 2014 :-)Josephine
Merci ! Bonne année à toi aussi Joséphine !
Wow, Darya. Happy New Year! This is kind of unbelievable, this cake. I’m so impressed. I love that you used Victor Hugo instead of Jesus. I would do the same thing. Probably better to bite into a fava bean than a Victor Hugo. It’s quite an undertaking. I had no idea what a King’s cake was until college when my roommate was from New Orleans and it’s a big deal over there. She would always buy a cake and share it with me. I love learning other people’s traditions. Your family’s is cute with your brother under the table. Nice use of pistachios. Great post! Welcome back!
Thank you, Amanda! I had a great time in Paris, but now I have to get back to writing my PhD.
I used the fava bean instead of Victor Hugo, he was way too massive for my little galette! The tradition of the youngest child going under the table doesn’t just run in our family, it is THE tradition; every household does it! It is part of the fun. This year, I cut right into the fava bean, so there was no surprise 🙂
I am glad to learn that people in the South are still following this tradition! Here in France, every region has its own (with a different kind of cake or brioche for each). Perhaps next year I will try something new!
Très bonne (et gourmande) idée de remplacer l’amande par de la pistache!
(et bonne année a toi!)
Claire
Oui, la pistache c’est mon péché mignon ! Je crois que ça se voit par ici… 🙂
Elle est parfaite cette galette, et aux saveurs que j’adore! Bravo pour ton originalité!
Merci ! C’était vraiment délicieux, j’en referai bien mais j’essaie de me retenir 🙂
Such a beautiful idea that this is a tradition, but that you always give it a twist. This really is a stunning looking piece of pastry – mouthwatering, gorgeous! Best wishes for a happy, joyous New Year!
Thank you, and a happy New Year to you too! So far, all my variations have been on the Parisian galette, but there are many different Kings’ cakes all over the country! Perhaps next year I will try something radically different!
This is such a delicious variation! All of my favorite flavors in one. I can only imagine the delight the galette brought to everyone:) Happy holidays!
Thank you! It was instantly devoured, and now I almost feel like making a second one, just because it vanished so quickly!
[…] galette aux pistaches et chocolat blanc parfumée au yuzu. J’ai trouvé mon inspiration chez Tortore, d’accord elle a mis des griottes au lieu du chocolat blanc mais pour le comptage de […]
Entre la tienne et la version remaniée d’Anne mon coeur balance… Je ne sais pas quelle version j’essayerai en premier!
Bises et @+, Anne.
Haha ! C’est vrai que le choix est vaste ! Tu peux aussi remplacer les griottines (ce n’est pas forcément le genre de chose qu’on a sous la main) par des framboises (surgelées) ; c’est ce que je ferai une prochaine fois.
Bonne fin de semaine !
That is one beautiful Gallette des Rois, Darya. It looks better than any of the ones I’ve seen in Parisian bakeries. Wish you lived closer. 🙂 Ken
Thank you, Ken. It was fun to make, and delicious to eat, fly over next time 🙂 My parents live near a bakery which won a Prize for its galette years ago; it is now impossible to get one because of the crazy lines of people waiting in line for one. I remember it being good, but I always preferred my mom’s galette. And now mine!
This is the most beautiful galette I’ve ever seen Darya! I mean it. I’ve read a few galette des rois recipes over the past few days and your beautifully risen, golden version looks divine. Definitely love the idea of the fava bean. We used to do this with Christmas pudding when I was growing up… it was usually a coin in the pudding somewhere. Similar tradition. Thanks for sharing the story and beautiful treat with us! x
Thank you, Laura! I must say I was quite pleased with how my puff pastry turned out; I don’t make it often, so I feel a bit nervous every time.
I think the fava bean looks much better than that huge V. Hugo head! But I will have to try and find a pretty ceramic trinket some day. 🙂
Ta galette me donne très très envie et sincèrement, tu as bien fait de la poster, elle est magnifique ! Pour tout dire, je n’avais même pas prêté attention au petit défaut technique ! =)
Mais je suis comme toi, je n’aime pas quand il y a la moindre imperfection donc je peux très bien te comprendre !
La pistache dans la frangipane est une super idée ! Le goût doit se marier à la perfection à celui des amandes ! Je retiens la recette ! =)
OK, I get it. Victor Hugo is not the answer. 😉
😀 I’m glad to see you agree with me, Ginger!
[…] its name or origin until last year, when I saw two posts by my fellow blogger friends, one by Darya of Tortore (and 2015, here ) and another by Martine of Petite World Citizen. Please check out their posts, […]
[…] its name or origin until last year, when I saw two posts by my fellow blogger friends, one by Darya of Tortore (and 2015 with quince, here ) and another by Martine of Petite World Citizen. Please check out […]